Aandacht voor 'meisje met veulen' in deze uitgave. [foto Reyn Schuurman].
Aandacht voor 'meisje met veulen' in deze uitgave. [foto Reyn Schuurman].

Nieuwe uitgave St. Maerten

Algemeen Historie

In het decembernummer van Sint Maerten - het tijdschrift van de Historische Vereniging Maartensdijk - staan opnieuw kunst en kunstenaars centraal. Speciale aandacht is er voor (20e eeuwse) beeldende kunstenaars, die in de diverse kernen van Maartensdijk hebben geleefd en gewerkt. In dit nummer is veel plaats ingeruimd voor afbeeldingen van het werk van de kunstenaars.

In het meinummer stond een artikel van de hand van Geert Boorsma over oudheidkundig onderzoeker Arnoldus Buchelius. Buchelius beschreef en tekende in de 16e eeuw enkele gebrandschilderde vensters van de kerken in Westbroek en Maartensdijk, voordat die door brand of storm ten onder gingen. In dit (december-)nummer van St. Maerten geeft historicus Anne Doedens een inhoudelijke toelichting op het Westbroekse venster en neemt de lezer op zijn karakteristieke wijze mee langs de talloze historische gebeurtenissen en personages die direct of indirect met dit venster verbonden zijn.

Oopjen
Onder meer naar aanleiding van enkele reacties van lezers komt de redactie in dit nummer tenslotte ook nog even kort terug op het artikel 'Oopjen Coppit, een onverwachte Groenekanse connectie' uit Sint Maerten nr. 50.

Voor geïnteresseerde niet-leden van de Historische Vereniging zijn losse nummers van dit tijdschrift te koop bij kapper Hans Stevens en de Primera aan het Maertensplein in Maartensdijk, Super van der Neut aan de Groenekanseweg 5 te Groenekan, de Bilthovense Boekhandel aan de Julianalaan 1 in Bilthoven en bij Bouwman Boeken aan de Hessenweg 168 in De Bilt.
[HvdB]

!