Foto's en ruimtelijk werk is te bewonderen in Candela Lumen Lux: in dit samengestelde beeld zijn creaties van Casper, Hanne en Udo verwerkt.
Foto's en ruimtelijk werk is te bewonderen in Candela Lumen Lux: in dit samengestelde beeld zijn creaties van Casper, Hanne en Udo verwerkt.

Derde ArtTraverse-expositie

Algemeen Kunst & Cultuur

De derde ArtTraverse-expositie van het seizoen 2016-2017 is de expositie 'Candela Lumen Lux - over de kracht van licht', waarin werk wordt getoond van Udo Prinsen, Casper Prager en Hanne van Baarle.

De opening is op zondag 15 januari om 15.00 uur in het gemeentehuis De Bilt, Soestdijkseweg Zuid 173, te Bilthoven en wordt verricht door dr. Maarten Loonen, hoofddocent bij het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen en station-manager van het Nederlands Poolstation op Spitsbergen. Muzikale omlijsting is er duo Oene van Geel & Mark Haanstra. De expositie is te bezoeken tot en met dinsdag 7 maart 2017.

Hanne van Baarle, Casper Prager en Udo Prinsen exposeren werk, waar licht - en warmte - uitgangspunt zijn: Hanne en Udo met fotografisch werk en Casper met metalen gesmede beelden. De fotograaf Hanne van Baarle (1973) heeft tijdens zijn opleiding Fotografische Vormgeving aan de Fotovakschool in Amsterdam kennis gemaakt met vele richtingen en technieken binnen de fotografie. Zijn interesse ligt zowel bij de conceptuele, geënsceneerde fotografie als bij documentair- en reportagewerk. In de serie gloeilampen laat Hanne zien hoe bijzonder de 'oude' lamp is die inmiddels door de spaarlamp van de markt is verdrongen. Daarnaast heeft hij ook foto's gemaakt met een pinholecamera (klein gaatje in plaats van een lens). Dit vereist lange belichtingstijden en levert verrassende beelden op.

Casper
Beeldend kunstenaar Casper Prager (1982) heeft een opleiding als smid gevolgd aan de National School for Blacksmithing in Engeland. Hij bedrijft een eigen smederij in Amsterdam. In zijn vrije werk laat hij moderne ideeën botsen met de materialen en technieken van zijn oude ambacht. De specifieke eigenschappen van het gebruikte materiaal leiden tot het maken van werk voor de eeuwigheid, anders dan veel van de hedendaagse kunst. Zijn werk heeft vaak een politieke lading, met focus op persoonlijke ethiek en de ongelijke verdeling van welvaart in de wereld.

Udo
De Utrechtse beeldmaker en regisseur Udo Prinsen (1974) voltooide de opleiding animatie cum laude aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij nam in 2015 als filmmaker deel aan de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit op Spitsbergen. Met de techniek Solargrafie (fotografie van de zon, waarbij het licht niet via een lens maar door een zeer klein gaatje, een 'pinhole', in de camera valt) legde Prinsen met lange sluitertijden de baan van de zon vast op lichtgevoelig fotopapier. 'Net voor de langste dag bevestigde ik op Spitsbergen meer dan honderd fotocassettes en liet ze een aantal maanden hangen. In het alom aanwezige zomerlicht vangen ze de verstreken tijd in één beeld en leggen zo de tijdloze sfeer van dit Arctisch gebied vast. Met dezelfde techniek onderzocht ik aan boord het schetsen met licht, resulterend in het project Shapes of Time'. Ook op Utrechtse daken en balkons installeerde Prinsen fotocassettes om de zonnebanen vast te leggen.

Lampen fotograferen is een van zijn specialiteiten van Hanne van Baarle en de Brandarislamp is daar een lichtend voorbeeld van.