Drie vrijwilligers van het Rode Kruis werden tijdens de nieuwjaarsreceptie in de bloemetjes gezet: v.l.n.r. Marrigje van der Grift en Janneke Lam. Burgemeester Verkerk verving even de afwezige Annelies van Heeringen.
Drie vrijwilligers van het Rode Kruis werden tijdens de nieuwjaarsreceptie in de bloemetjes gezet: v.l.n.r. Marrigje van der Grift en Janneke Lam. Burgemeester Verkerk verving even de afwezige Annelies van Heeringen.

Nieuwjaarsreceptie Rode Kruis De Bilt

Algemeen Zorg

door Walter Eindhoven

Ondanks het slechte weer afgelopen zaterdag, waren toch zo'n 35 vrijwilligers afgekomen op de nieuwjaarsreceptie van het Rode Kruis De Bilt. Na de toespraak van de voorzitter werden drie vrijwilligers in het zonnetje gezet, wegens hun vele verdiensten. Hen werd een oorkonde uitgereikt door burgemeester Bas Verkerk.

'Vorig jaar is het Rode Kruis weer bij tal van activiteiten aanwezig geweest', zo memoreerde Martin Neele, voorzitter van afdeling De Bilt. 'Zo waren wij aanwezig bij de avondvierdaagse in De Bilt en Maartensdijk, de nationale herdenking, het hockeytoernooi EHCCC bij Stichtsche in Bilthoven, de Rode Kruis collecte, de tulpenactie, werden wij ingeschakeld op de Kunstmarkt in De Bilt en nog veel meer. Ook kregen Henny Mulder en Freek van Ee, twee van onze vrijwilligers, vorig jaar een koninklijke onderscheiding. Verder werd onze jeugd weer opgeleid en hebben wij overlegd met de gemeente over de AED. Kortom, een mooi jaar voor het Rode Kruis'.

Marrigje van der Grift
Zoals elk jaar was ook nu weer een huldiging van diverse vrijwilligers. Marrigje van der Grift uit Bilthoven kreeg van burgervader Verkerk een oorkonde voor 10 jaar trouwe dienst. Zij kreeg het Rode Kruisvirus via haar ouders. Neele: 'Sommige families leveren gedurende drie generaties vrijwilligers aan het Rode kruis. Een soort virus waar wij erg blij mee zijn'. Van der Grift vult aan: 'Helaas zal dit de laatste keer zijn, bij deze afdeling. Met mijn gezin vertrek ik naar Koekange, een dorp in Drenthe, waar wij een boerderij hebben gekocht. Natuurlijk blijf ik wel vrijwilliger binnen het Rode Kruis, waarschijnlijk bij de afdeling Beilen of Zuidwolde'.

Janneke Lam
Ook Janneke Lam uit Westbroek werd naar voren gehaald door Verkerk. Twintig jaar trouwe dienst is dan ook niet niks. Ook bij haar kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Haar opa van vaders kant was bij het Rode Kruis, moeder en oom van moeders kant. Lam kan er bijna niet onderuit. Van jonkie groeide zij uit tot een volwaardig Rode Kruis vrijwilliger, altijd bereid om alles aan te pakken, ook de minder leuke klussen.

Annelies van Heeringen
Helaas schitterde de derde vrijwilligster (door haar verjaardag) door afwezigheid. Neemt echter niet weg dat Annelies van Heeringen uit De Bilt al veel voor het Rode Kruis heeft gedaan, dertig jaar lang. Dat zij van bijzonder belang is binnen de Biltse afdeling van het Rode Kruis, blijkt wel uit de vele onderscheidingen. Zo kreeg zij al eens de Rode Kruis Medaille van Verdienste in brons en is zij lid in de Orde van Oranje Nassau. Niets is haar dan ook teveel: Beste teamleider tijdens de landelijke EHBO Rode Kruiswedstrijden, meevaren met de Henri Dunant, de boot van het Rode Kruis of wandelen met bewoners van het verpleeghuis St. Elisabeth in Lage Vuursche.