Karin en Gijsbert in hun Tiny house
Karin en Gijsbert in hun Tiny house

Tiny house, klein maar fijn

Algemeen Natuur & Milieu

door Walter Eijndhoven

Het wordt een nieuwe trend, geen grote huizen meer met enorme hypotheek, maar gewoon een klein, duurzaam huisje en de ultieme ervaring dat je niet meer bezit dan je nodig hebt. Om meer geïnteresseerden op weg te helpen, werd woensdag 28 december een open dag gehouden in Westbroek, waar Karin Prins en haar man Gijsbert van alles vertelden over hun droom.

'Tiny houses', heten ze, deze kleine huisjes waarin je niet alleen efficiënter en duurzamer leeft, maar die ook symbool staan voor een heel andere manier van leven. Tiny houses zijn hot. De efficiënt ingerichte huisjes zijn bedoeld voor permanente bewoning, met een gemiddelde grootte van 20 vierkante meter. Na de financiële crisis kwam klein wonen in de spotlights te staan, overgewaaid uit Amerika. De huizenmarkt wankelde en er ontstond een behoefte aan schuldenvrij en flexibel wonen. Karin en Gijsbert uit Zeist werden ook verliefd op zo'n tiny house.

Vogezen
'Tijdens onze trektocht in de Vogezen deden wij iedere nacht een andere, onbemande, berghut aan, zo'n klein hutje midden in de natuur, met niet veel meer dan stromend water'. Aan het woord is Karin Prins. Zij vertelt verder: 'De ultieme ervaring dat het niet meer bezitten dan je strikt nodig hebt, zorgt voor rust en vrijheid. Natuurlijk rees al snel de vraag 'waarom alleen met vakantie? En waarom niet ook in het dagelijks leven?' Gijsbert vult aan: 'Eigenlijk waren wij er al snel uit. Een eenvoudig leven met onze twee kinderen en hond Bono, is goed voor de geest, de natuur, want wij zijn zelfvoorzienend, en bovendien is het goed voor de portemonnee'.

Duurzame bouw
In februari begon het avontuur voor het gezin uit Zeist, nadat zij het onderstel voor hun huis hadden aangeschaft. Gijsbert: 'De afgelopen winter mijmerden wij regelmatig over ons tiny house, van de indeling tot duurzame bouw, gaan wij voor 'licht en strak' of willen wij een stoere 'cabin in the woods''. Eind maart werd het onderstel naar de bouwplaats versleept, naar boerderij 'De Bonte Parels' in Westbroek. Karin: 'Wij waren superblij dat wij daar mogen bouwen. Pas in mei zou de bouw echt gaan beginnen, als wij de hele bouw op papier hadden staan. Dat viel nog niet mee, kan ik je vertellen. Uiteindelijk zijn wij uitgekomen op een vrij traditioneel ontwerp, omdat het praktisch moet zijn om als gezin in te wonen'. Naast de bouw van een tiny house is het belangrijk dat de gemeente meewerkt voor een stuk grond. Dat is nog best spannend. Gijsbert: 'Gelukkig hadden wij een positief gesprek met de gemeente Zeist en staan zij open voor deze markt. Nu is het alleen nog afwachten waar wij ons tiny house mogen neerzetten'.

Ontspullen
Inmiddels is ook het öntspullen' begonnen. Niet alles kan worden meegenomen naar de nieuwe woning. Gijsbert: 'Eigenlijk verzamel je in de loop der jaren best veel troep, dingen waar je niets meer mee doet. In ons nieuwe huis is daar gewoon geen ruimte meer voor, dus veel gooien wij nu weg. Dat voelt wel goed, weg met al die overbodige ballast. Wel zijn wij wat nog buikbare spullen kwijt. Blijkbaar gooi je ook weleens teveel weg'.

Wie wil weten hoe het verder gaat met Gijsbert en Karin, kan hen volgen op hun Fb-pagina: www.facebook.com/onstinyhouseavontuur/