Pastor Gerard de Wit in het park van het Fraterhuis aan de Schorteldoekse Steeg.
Pastor Gerard de Wit in het park van het Fraterhuis aan de Schorteldoekse Steeg.

Zwerftocht door de prullenmand

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Pastor Gerard de Wit schreef meerdere boeken met mooie, opmerkelijke, in het oog springende en om uitleg vragende titels. De laatst (17 oktober 2016) verschenen uitgave 'Meneer, wij willen Jezus zien' vraagt om een nadere toelichting.

'De titel van dit boekje is een klein zinnetje uit het evangelie, te vinden bij Johannes 12 vers 20, als je tenminste de vertaling van de Groot Nieuws Bijbel kiest. Het is de simpele vraag van mensen die wat van Jezus willen weten'. Het is een boekje met mijmeringen, veelal passend bij teksten van zondagsvieringen. Toch zijn ze volgens de Wit niet de uitleg ervan maar reacties erop: 'Soms zijn ze midden in een overweging opgekomen, soms ontstonden ze pas achteraf, naar aanleiding van een vraag van anderen. Vaak zoek ik dan de omstanders van toen, de mensen die niet in het Bijbelse verhaal voorkomen, maar er bij stonden en er ongetwijfeld op gereageerd hebben: kritisch, vragend, aarzelend of misschien boos. Bijna altijd is het voor mij een poging om daden of woorden van Jezus invoelbaar te maken, levend, sprekend voor vandaag. Voor mezelf, soms ook voor anderen.

Bajes
Gerard de Wit (1928) werd geboren in de Balistraat op één hoog in Amsterdam-Oost. Op 12-jarige leeftijd koos hij ervoor om naar het seminarie Hageveld in Heemstede te gaan. Vervolgens deed hij het grootseminarie in Warmond. Op 12 juni 1954 werd Gerard de Wit in de kathedrale kerk van Sint Bavo in Haarlem tot priester gewijd. Daarna begon hij als kapelaan in Nes aan de Amstel. In 1963 kwam hij terecht in het onderwijs. Na 25 jaar mocht hij van de toenmalige Haarlemse Bisschop Zwartkruis zelf een keuze maken voor een vervolgstap. De Bijlmerbajes werd zijn nieuwe werkterrein. 'Gelukkig weer dicht bij de mensen'. In 1986 werd hij voorgedragen als Hoofdaalmoezenier Justitie en op 64-jarige leeftijd ging hij, eigenlijk om gezondheidsredenen, met de VUT. 'Maar voor mij geen plek achter de geraniums'. Er kwam tijd vrij om zich in te zetten voor internationale organisaties in het justitiepastoraat en in 1993 zag hij een advertentie waarin gezocht werd naar een jonge emeritus om wat mee te helpen in Maartensdijk. 'Het werden twintig bijzondere jaren'.

Titels
Tussen 1966 en 1999 kwamen er meer dan 600.000 exemplaren de godsdienstmethode 'Levenstocht' in handen van LTS- en Ulo-leerlingen. Later vraagt auteur de Wit zich af 'Was dit allemaal zinvol? Intussen werd de secularisatie heftiger, daalde het aantal uren godsdienst op de scholen en raakte het vak godsdienst verdwaald bij 'Wereldoriëntatie'. In 2008 ging Gerard de Wit in Herinneringen 'In gesprek met zijn leven', in 2015 werd 'een zwerftocht teruggelezen' in 'Een weg door de Tijd', en na de jaarwisseling 2015-2016 verzamelt en bundelt hij zijn kerstmeditaties en Nieuwjaarsgroeten van 1974 tot en met 2015. Ter gelegenheid van zijn zestigjarig priesterschap was in 2014 'Behoud het Goede; een uitdaging, een zegen' verschenen. Bij de verantwoording van 'een weg door de tijd 'schrijft hij: Dit is geen boek; het is een soort prullenbak'. (van 315 pag.). In 2007 besloot Gerard de Wit om allerlei preken, artikelen, krantenknipsels en wat al niet weg te doen. 'Maar al lezende ontdekte ik dat ik misschien liever wat wilde bewaren. En gaandeweg het teruglezen veranderde de prullenbak in een supergroot tekstbestand en verscheen 'een weg door de tijd'. 

Opbrengst naar Kenya
Gerard de Wit over zijn laatste uitgave: 'Ik bied het aan, zomaar, voor een klein moment, een korte meditatie, een verloren ogenblik. De netto-opbrengst van deze uitgave is bestemd voor het project 'Nadirkonyen Street & Exploited Children Programme' in Lodwar, Kenya, een 24 uurs Opvang en Rehabilitatieproject om straatkinderen te herenigen met hun (straatarme) familie. Dit project is een initiatief van de fraters van Utrecht. Het werd 25 jaar geleden opgezet en frater Hans Wennekes is er nog steeds werkzaam. Onderwijs is het belangrijkste middel om deze kinderen weer te herenigen en een toekomst te bieden. Lodwar ligt in een van de armste delen van Kenya. Het gaat in 2016 zelfs om 280 kinderen. En het resultaat? 6 ervan zitten nu op college of universiteit; 29 op de middelbare school, 1 op een Homecraft (veredelde huishoudschool), 5 op een technische school, 199 op de basisschool en 40 in voorbereiding erop. Er is nog een 40-tal boekjes beschikbaar (kosten 10 euro) bij de Ontmoetingskerk en de Sint Maartenskerk in Maartensdijk en de O.L.V.-kerk in Bilthoven. Belangstellenden kunnen ook een bericht sturen naar gwmdewit@gmail.com.

De omslag van het laatstverschenen boek.