Nieuwe Nederlanders op het bordes met de burgemeester.
Nieuwe Nederlanders op het bordes met de burgemeester.

Vijftien inwoners De Bilt krijgen Nederlanderschap

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

Donderdag 15 december was de nationale Naturalisatiedag en kregen mensen die aan de voorwaarden hebben voldaan het Nederlanderschap. In de trouwzaal van het Biltse gemeentehuis legden vijftien inwoners van De Bilt met een belofte of eed de Verklaring van verbondenheid af. De ceremonie werd geleid door burgemeester Bas Verkerk.

De Biltse nieuwe Nederlanders zijn afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, Bulgarije, Turkije, Rusland, Buthan, Somalië en Italië. Burgemeester Verkerk noemt het een bijzonder moment. 'U brengt allemaal uw geschiedenis mee en de redenen om hierheen te komen zijn heel divers. De een doet het omdat hij moet vluchten voor gevaarlijke situaties, anderen omdat ze hier werk hebben en daarmee door willen gaan en er zijn ook mensen die hun liefde achterna gaan en hier samen verder willen gaan.' De burgemeester noemt de gemeente De Bilt een mooie plek om terecht te komen en te wonen. 'Ik ben nu drie maanden burgemeester en heb de gemeente goed leren kennen. Er zijn hier veel mensen die wat voor een ander willen doen. U brengt nieuwe elementen in de Biltse samenleving en dat is best spannend en maakt het ook leuk. Daar worden we allemaal beter en sterker van. We zijn een diverse samenleving waar voor veel mensen plek is.'

Verklaring
De laatste fase van het traject is het afleggen van de Verklaring van verbondenheid. Die wordt bevestigd met belofte of eed, afgenomen door de burgemeester. In de verklaring staat dat de nieuwe Nederlander de grondwettelijke orde van het Koninkrijk der Nederlanden, haar vrijheden en rechten respecteert en de plichten die het staatsburgerschap met zich meebrengt getrouw zal vervullen. De burgemeester reikt vervolgens het naturalisatiebesluit uit waarmee iemand officieel Nederlander wordt. Het bijwonen van de ceremonie is verplicht.