Het bestuur reikt de oorkonde uit aan Eef Hoefakker; v.l.n.r. Nellie Oelderik, Eef Hoefakker en Ria van Vulpen.
Het bestuur reikt de oorkonde uit aan Eef Hoefakker; v.l.n.r. Nellie Oelderik, Eef Hoefakker en Ria van Vulpen.

Clubheldin 70 jaar lid van Fraternitas

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Je kunt het zo gek niet bedenken of Eef Hoefakker, vrijwilligster bij de Biltse gymnastiek- en turnvereniging C.S.V. Fraternitas, heeft haar stempel gedrukt op het reilen en zeilen binnen de vereniging. Of zij nu op de centen moest letten, honderden broeken en jurkjes moest naaien voor de clubleden, buiten in de kou in een stand moest staan, zij deed het allemaal, vrijwillig en vooral uit clubliefde.

Het begon allemaal met een oproep in het AD met de vraag 'Verdient jouw Clubheld dit jaar ook een Award?'. Tussen 26 oktober en 16 november kon iedere club, in elke gemeente van Nederland haar held(in) naar voren schuiven als clubheld. Per gemeente mochten maximaal twee winnaars meedoen. Deze ontvangen vanuit de gemeente een oorkonde. Uit de gehele regio verscheen ook een winnaar, die het weer moest opnemen tegen 14 andere regiowinnaars uit het hele land. De landelijke winnaar werd gekozen door een jury en deze kreeg 10.000 euro, te besteden aan zijn/haar club.

Paplepel
Binnen elke vereniging is wel iemand te vinden die veel doet voor zijn/ haar club. Iemand die altijd aanwezig is en vaak de kar trekt voor zijn geliefde vereniging. Zo ook bij Fraternitas in De Bilt. Nellie Oelderik, vice-voorzitter C.S.V. Fraternitas: 'Toen ik het bericht eind oktober in het AD las, ben ik, samen met het bestuur, eens gaan snuffelen of wij ook zo'n dierbaar lid binnen onze gelederen hebben. Al heel snel kwamen wij op Eef Hoefakker uit, niet alleen doet zij alles, maar dan ook écht alles voor Fraternitas, maar zij is dit jaar ook nog eens 70 jaar lid. Denk je eens in: ik heb het opgezocht in de annalen, in 1946, vlak na de Tweede Wereldoorlog, werd zij lid, op 11-jarige leeftijd'. Eef Hoefakker vult aan: 'Voor mij was het, in die tijd, natuurlijk niet zo'n moeilijke keuze om lid te worden. Van jongsaf is mij met de paplepel ingegoten 'Jij wordt straks ook lid van deze club'. Mijn ouders waren immers al lid van Fraternitas'.

Kopietje
Eef Hoefakker werd door het bestuur naar voren geschoven om mee te doen voor de nominatie. Ria van Vulpen, bestuurslid van Fraternitas vertelt: 'Wij hebben aan alle leden gevraagd of zij op Eef wilden stemmen. Ook binnen de Biltse Dorpskerk werd hetzelfde verzoek gedaan. Volgens mij wist iedereen van deze actie, behalve Eef zelf'. Hoefakker: 'Haha, dat klopt. Dat is mij allemaal ontgaan. Ik heb helemaal niets met internet en al dat moderne gedoe. Ik vind internet de ongezelligste business binnen de vereniging. Veel nieuws over de club hoor ik later, per telefoon of via een kopietje. En dat gaat bij mij weer in een grote map'. Dat Hoefakker alles bewaart, is wel te zien. Op haar zolder ligt bijna honderd jaar historie over Fraternitas. Schriftjes van de notulen vanaf ongeveer 1919 en verder nog dozen vol met plak- en fotoboeken, krantenknipsels, aankondigingen die in het dorp werden opgehangen met betrekking tot clubkampioenschappen, bekers, clubkleding en nog veel meer'. Oelderik: 'Volgend jaar bestaat Fraternitas 100 jaar, dus wij kunnen heel veel informatie putten uit het archief van Eef. Je kunt het zo gek niet bedenken, of Eef heeft er wel iets van'.

Supertrots
Hoefakker ging door naar de regionale finale. De redactie van het AD heeft verder de prijswinnaars gekozen en daar zat Eef Hoefakker helaas niet bij. Oelderik: 'Wij hebben verder niets gewonnen, maar zijn supertrots op haar'. Hoefakker gaat intussen gewoon door voor haar club: 'Voordat ik het vergeet, wil je in de krant zetten dat wij op zaterdag 17 december de Kerstmutsenloop organiseren? Wij beginnen bij de Biltse Hoek, met een route van twee kilometer. Natuurlijk mag je deze route ook meerdere keren lopen. Hardlopen, wandelen, alles mag'. Zelfs tijdens een interview is Eef Hoekakker nog voor haar geliefde Fraternitas bezig.

Wie lid wil worden van Fraternitas, kan zich melden bij Nellie Oelderik, vice-voorzitter van de club, via www.fraternitas.nl