Mirjam Roest hoopt dat iedereen een kijkje komt nemen tijdens de Wintermarkt
Mirjam Roest hoopt dat iedereen een kijkje komt nemen tijdens de Wintermarkt

Wintermarkt in de oude bibliotheek

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

In de oude bibliotheek op de Kwinkelier 19, naast het Kruidvat in Bilthoven, vindt op zondag 18 december van 12.00 tot 17.00 uur een wintermarkt plaats. Gedurende de middag kunnen belangstellenden meedoen met diverse workshops zoals zentangelen, centrifuge-kunst maken, kleien en naar verhalen luisteren bij de verhalenboom.

'Iedereen, van jong tot oud, is welkom bij ons op zondagmiddag 18 december'. Aan het woord is Mirjam Roest, één van de initiators van de wintermarkt. Zij vervolgt: 'Voorheen zat ik op de Van Everdingenschool, maar helaas kon ik daar niet meer terecht. Gelukkig bood zich al snel een nieuwe kans aan en kan ik nu gebruik maken van de oude bibliotheek op de Kwinkelier'. De ruimte waar de wintermarkt plaatsvindt is groot, ruim 250 m2. Plaats genoeg dus voor meerdere activiteiten. Diverse leden van BeeKk zullen hier tijdens de wintermarkt workshops verzorgen en bezoekers voorzien van warme chocomel'.

Zentangelen
Roest: 'Wij geven onder andere de workshop Zentangelen. Dat is eigenlijk niets anders dan het gekrabbel dat je wellicht kent, als je aan de telefoon zit, en laat verschijnen op het randje van een krant of notitieblokje. Ook schriften van schoolkinderen staan, aan de randen, vaak vol met krabbels en andere tekeningen'. Deze krabbels worden ook wel droedels genoemd. Omdat het maken van deze krabbels ontspannend werkt en zelfs meditatief kan zijn, wordt het woordje "zen" gebruikt, vandaar de term zentangelen.

Centrifuge
Roest vervolgt haar verhaal: 'Ook gaan wij aan de slag met centrifuge-kunst. Een pedagogisch medewerker bij een BSO in Hengelo ontdekte ooit dat je met een centrifuge en verf prachtige effecten op papier kunt maken. Je hoeft eigenlijk niet veel handelingen te verrichten om iets moois te verkrijgen. Een vel papier onderin de centrifuge vastklemmen, verf toevoegen en aanzetten. En zie wat eruit komt. Geweldig. Natuurlijk kun je ook langer centrifugeren, of nog meer verf toevoegen. Het is altijd weer verrassend wat op je papier verschijnt'.

Kerstkaarten
Natuurlijk is dit niet het enige wat te doen is. Roest: 'Diverse kunstenaars tonen hun schilderijen en tekeningen, keramiek, sieraden en kerstkaarten. Ook voor kinderen is van alles te doen tijdens deze middag. Kindervoorstelling Liëla is aanwezig met 'Ho Li en de Lichtjes', aanvang: 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur. Voor de workshops wordt een kleine vergoeding gevraag, de chocomel is gratis.