Jeroen van den Berg voor de vervallen Smederij Vervat in Lage Vuursche. Op een uithangbord staat te lezen 'Anno 1854 smederij G. Vervat'.
Jeroen van den Berg voor de vervallen Smederij Vervat in Lage Vuursche. Op een uithangbord staat te lezen 'Anno 1854 smederij G. Vervat'.

Luxe appartementen op plek oude smederij Lage Vuursche

Algemeen Zakelijk

door Henk van de Bunt

Een bord met daarop een impressie van de te realiseren nieuwbouw laat aan duidelijkheid niets te wensen over: de zwaar verpauperde smederij aan de Dorpsstraat in Lage Vuursche wordt eindelijk opgeknapt.

Het heeft bijna 20 jaar geduurd, maar nu wordt dit voor Lage Vuursche een historisch moment. Alle instanties, waaronder de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, stemmen in met het ingediende verbouwplan. Ook de bewonerscommissie ligt niet langer dwars. 'Het volume van de uitbouw achter de monumentale gevel is met tweederde teruggebracht', zegt woordvoerder Jeroen van den Berg. 'Daarmee is voldaan aan ons belangrijkste bezwaar. Wat ons betreft kan de renovatie en uitbreiding morgen beginnen'.

Kies
De oude smederij aan de voorkant, een monument, blijft staan en wordt gerestaureerd. Makelaar van der Waaij: 'Dat deel mag een commerciële bestemming krijgen, met uitzondering van horeca. Maar eventueel kan het ook een woning worden'. Hij verwacht dat de (ver)bouw in het eerste kwartaal van 2017 van start zal gaan. Eerdere plannen voor de 'rotte kies' van Lage Vuursche, eigendom van de Stichting ter Behoud van Monumenten Lage Vuursche, vielen steeds niet in goede aarde. Nog meer horeca of detailhandel zouden in het 'pannenkoekendorp' voor te grote problemen zorgen qua bereikbaarheid en parkeren. Dit voorjaar stemden alle betrokken instanties in met het huidige plan.

Appartementen
Het renovatieplan voorziet in twee appartementen en een relatief kleine bedrijfsruimte. De smederij was generaties lang in het bezit van de familie Vervat. De laatste telg Geurt verkocht de smederij op hoge leeftijd. Het pand was toen al in ernstig in verval geraakt vanwege de sterk teruggelopen verdiensten. Steeds minder paarden kwamen langs voor nieuwe hoefijzers.

Het grootste deel van het gebouw maakt plaats voor drie luxe onderkomens. Eenderde van het gebied is bestemd voor een woning met meerdere verdiepingen, op het overige deel komen twee appartementen; één op de begane grond en een tweede daarboven. Onder het gehele complex komen kelders. Aan de achterkant is ruimte gereserveerd voor zes garageboxen.

De Smederij van Lage Vuursche aan de Dorpsstraat 15 is een rijksmonument en is onderdeel van een van rijkswege beschermd dorpsgezicht. Het gepleisterde huis zonder verdieping heeft een zadeldak. Het gebouw dateert uit het begin van de 19e eeuw en is vast gebouwd aan het huis Dorpsstraat 13. In het jaar 1854 kwam de eerste Vervat naar de Lage Vuursche om een smidse te?? beginnen.

Een duidelijk impressie van de nieuwe situatie.