Gemeente moet duurzaam inkopen

Algemeen Politiek

De fractie van GroenLinks in de Biltse gemeenteraad wil dat het College van Burgemeester en Wethouders zich schaart achter het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen, dat op 8 december jl. werd gepresenteerd.

Daarin beloven de ondertekenaars (5 ministeries, 3 provincies en 50 gemeenten) dat ze zich zullen houden aan scherpere eisen voor het inkopen van goederen en diensten. Die eisen lopen uiteen van de effecten die producten hebben op het milieu tot aan de arbeidsomstandigheden in fabrieken.

Regio
De Bilt werkt al samen met andere gemeenten in de regio Utrecht, de zogenaamde U10, als het gaat om duurzaam inkopen en een afvalbeleid gericht op het zoveel mogelijk terugwinnen van grondstoffen. Maar van de U10-gemeenten hebben in eerste instantie alleen Houten en Utrecht het Manifest ondertekend. GroenLinks raadslid Henk Zandvliet dringt er nu via schriftelijke vragen bij het College op aan, dat ook De Bilt het Manifest ondertekent en dat ook de andere U10-gemeenten worden gestimuleerd om mee te doen als een logische, volgende stap.