De Volkskerstzang is in de St. Maartenskerk aan de Nachtegaallaan in Maartensdijk. [foto Henk van de Bunt]
De Volkskerstzang is in de St. Maartenskerk aan de Nachtegaallaan in Maartensdijk. [foto Henk van de Bunt]

Volkskerstzang Maartensdijk

Algemeen Muziek

door Marijke Drieenhuizen

Voor de negenenveertigste keer wordt er een Volkskerstzang in Maartensdijk georganiseerd. Deze keer op maandag 19 december in de sfeervol ingerichte Maartenskerk aan de Nachtegaallaan. Iedereen is welkom om de traditionele kerstliederen mee te zingen en afwisselend te luisteren naar het kerstverhaal, solisten, koren en muziek.

In de zestiger jaren van de vorige eeuw werd steeds vaker in de grote(-re) steden een Volkskerszang gehouden. In kleine dorpen gebeurde dat nog niet. Gerard van Witzenburg, destijds één van de nieuwe jonge inwoners van Maartensdijk, vond een dergelijke bijeenkomst een mooi initiatief en hij nam het initiatief om dit voor Maartensdijk te regelen. Hij vond dat de vereniging Het Nut van het Algemeen de aangewezen organisatie was om dit op te pakken. Zij legden de bal terug en Gerard van Witzenburg pakte het daarom zelf op. Hij zocht medeorganisatoren bij de kerken en samen organiseerden zij in 1967 de eerste Volkskerstzang in Maartensdijk

Traditionele kerstliederen
De insteek van Gerard van Witzenburg (89) is nog steeds het idee om samen de alom bekende kerstliederen te zingen, afgewisseld met het optreden van het liefst plaatselijke koren en muziek. Dit jaar staan bijvoorbeeld ook weer 'De herdertjes lagen bij nachte' en 'Stille nacht, heilige nacht' op het programma. Verder is er de medewerking van de solisten Lolita Hooglugt en Michaëla Bijlsma, muziekvereniging Kunst en Genoegen, organist/pianist Jochem van der Waals, Carola van Iersel (dwarsfluit), het Maartenskoor o.l.v. Ben Hak en het Familiekoor o.l.v. Gijsbert van der Linden. Het kerstverhaal wordt, zoals elk jaar, weer op een verrassende manier ingepast. De bijeenkomst start om 19.30 uur. Het programma duurt naar verwachting vijf kwartier.