Schrijven naar één van de gevangenen.
Schrijven naar één van de gevangenen.

Schrijfmarathon De Bilt groot succes

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Zaterdag 10 december organiseerde Amnesty voor de derde keer haar 24-uurs Schrijfmarathon op diverse plaatsen in Nederland. Ook gemeente De Bilt was van de partij. Tussen 10.00 en 14.00 uur vereerden vele bezoekers het Lichtruim met een bezoek en schreven samen 333 kaarten en brieven naar de tien uitverkorenen die hulp hard kunnen gebruiken.

'Ja, en dat was nog lang niet alles'. Aan het woord is bestuurslid van Amnesty Toon Gerritsen. Hij vervolgt: 'De Schrijfmarathon duurde van 10.00 uur tot 14.00 uur. Al die tijd liep het lekker door met de vele bezoekers. Om 14.00 uur sloten wij de sessie, maar vele bezoekers waren te laat en wilden toch nog een brief of een kaart schrijven. Wij vroegen hen of zij thuis alsnog iets willen schrijven voor 'hun' gevangene en naar ons willen opsturen. Totaal verwachten wij tussen 350 en 400 kaarten en brieven voor de tien gevangenen. Een geweldig resultaat'.

Kameroen
Natuurlijk krijgt niet iedere uitverkorene evenveel brieven en/of kaarten. Dat bleek ook uit diverse reacties van bezoekers. Marcel Faubel uit Bilthoven verzorgde de muziek tijdens de sessie. Hij vertelt: 'Met mijn band zorg ik voor de muzikale omlijsting en ik heb nu pauze. Dus ik heb net tussendoor een kaart geschreven naar Fomusoh Ivo Feh uit Kameroen. Het verhaal van hem staat mij wel erg aan'. Ivo Feh werd opgepakt, vlak voor hij een universitaire studie wilde beginnen. Aanleiding was een simpel sms'je van een vriend van hem, met de mededeling dat Boko Haram jonge mensen van 14 jaar en ouder rekruteert. Een docent op school zag het bericht en waarschuwde de politie. Ivo Feh werd opgepakt en hem wacht een gevangenisstraf van misschien wel 20 jaar.

China
Ellen Hondius uit Bilthoven had een heel andere beweegreden. Hondius: 'Alle verhalen achter de tien uitverkorenen zijn vreselijk, maar ik heb toch gekozen voor de Chinese professor Ilham Tothi, omdat hij zo weinig brieven kreeg. Ik word weleens moedeloos van alle ellende op deze wereld, dus ik hoop dat een brief naar deze man een steentje zal bijdragen aan een betere wereld'. Ilham Tothi is in 2014 tot levenslang veroordeeld, wegens seperatisme. Hij stelde tal van misstanden aan de kaak, zoals het willekeurig en in eenzame opsluiting vastzetten van Oeigoeren en de strenge beperkingen bij het belijden van hun Islamitische geloof.

Albino
Gerritsen: 'Tijdens de schrijfsessie waren de meeste brieven en kaarten bestemd voor Annie Alfred uit Malawi. Dit meisje wil later graag verpleegster worden, maar zij heeft één probleem: zij is albino. De bevolking in Malawi denkt dat lichaamsdelen van albino's een geneeskrachtige werking hebben, dat er goud in de botten zit en dat seks met een vrouw met albinisme aids geneest'. Zij is niet de enige met albinisme. In Malawi leven zo'n 7.000 tot 10.000 Annie's. Gerritsen: 'Het verhaal van dit meisje is erg aangrijpend. Het zal je toch gebeuren. Gelukkig is er, dankzij de aandacht vanuit Amnesty, ook nog hoop voor deze mensen. De tien uitverkorenen ontvangen duizenden brieven en kaarten, vanuit de hele wereld, zodat alle aandacht naar hen uitgaat. Wat ik erg mooi vond tijdens de schrijfmarathon, waren alle aanwezige kinderen in Het Lichtruim. Echt vertederend'.

In de week van 12 december worden alle kaarten en brieven verstuurd naar de diverse gevangenen om te laten weten dat aan hen wordt gedacht en om hen een hart onder de riem te steken. Helaas kan niet ieder slachtoffer zijn of haar post persoonlijk ontvangen. Via de lokale Amnesty-kantoren krijgen zij dan alsnog hun brieven en kaarten uitgereikt.