Vertraging in de oplevering van de onderdoorgang is onvermijdelijk.
Vertraging in de oplevering van de onderdoorgang is onvermijdelijk.

Oplevering onderdoorgang Leijenseweg vertraagd

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Het spoor aan de Leijenseweg is inmiddels in verband met de aanleg van de tunnel meer dan een jaar gesloten. De planning voor oplevering was eind mei/begin juni 2017. Nu blijkt dat oplevering met minstens 2 à 3 maanden vertraagd is.

Lezers klagen want ze hebben nog steeds te kampen met soms flink oponthoud, vinden de Jan Steenlaan steeds hobbeliger worden, het onderhoud van de betreffende straten op de omrij-route matig en de snelheid remmende strips op de Rembrandtlaan verschrikkelijk. Er heerst vooral onbegrip over de opgelopen vertraging.

Uitloop
Donate Schuil reageert namens de gemeente: 'Enkele weken geleden heeft de aannemer aan ProRail en de gemeente gemeld, dat de afgesproken planning voor de openstelling en oplevering van de onderdoorgang Leijenseweg niet gehaald gaat worden, waar dit eerder nog wel de verwachting was. Door tegenvallers tijdens de bouw kunnen een aantal werkzaamheden later worden uitgevoerd dan gedacht. Ook met de eerder gecommuniceerde aanpassing in de volgorde van werkzaamheden (plaatsen van het spoordek later en andere werkzaamheden naar voren halen) kan uitloop niet worden voorkomen. Op dit moment werken wij samen met ProRail en de aannemer aan oplossingsrichtingen, om de uitloop op de planning voor de onderdoorgang zo veel mogelijk te beperken. Wij voeren over de mogelijke maatregelen en de impact daarvan op de omgeving én op de uitloop van de planning gesprekken met betrokken bewoners(-verenigingen). Over de oplossingsrichtingen wordt nog voor het einde van het jaar duidelijkheid verwacht. Als deze duidelijkheid er is, kan op basis van de maatregelen een nieuwe planning worden uitgewerkt'.

Opleverdatum
'Op dit moment kunnen wij dus nog niet aangeven wat de nieuwe opleverdatum wordt. Zodra dit bekend is, informeren wij direct ook alle bewoners en ondernemers in de omgeving van de onderdoorgang en in de wijk De Leijen en de straten daar omheen. Dit is ook benoemd tijdens de jaarlijkse bewonersavond van Wijkraad De Leijen eind oktober. In de nieuwsbrief die in de wijk in november is verspreid is aangegeven dat de planning herzien wordt en dat het streven is om de onderdoorgang in de zomer van 2017 open te stellen. Daarin is ook aangegeven dat we de wijkbewoners op de hoogte brengen wanneer er meer duidelijkheid is. Wij zijn ons er van bewust dat uitloop van de werkzaamheden en onduidelijkheid daarover niet prettig is voor bewoners van De Leijen, omwonenden van het bouwterrein en gebruikers van de omleidingsroute. Daarom doen wij er samen met ProRail en de aannemer alles aan om de uitloop zoveel mogelijk te beperken'.