Utrechts Landschap hoopt eigenaar van het park te worden.
Utrechts Landschap hoopt eigenaar van het park te worden.

Onderhandeling over Park Vliegbasis Soesterberg

Algemeen Natuur & Milieu

De provincie Utrecht en Utrechts Landschap staan in hun recht om de onderhandelingen over de overdracht van het natuurgedeelte van vliegbasis Soesterberg aan Utrechts Landschap te starten.

Twee particulieren hadden een kort geding tegen de provincie aangespannen. Zij wilden dat de rechter de Provincie zou verbieden om met Utrechts Landschap te onderhandelen, om zo zelf de kans te hebben er een eigen landgoed van te maken. Door uitspraak van de rechter staat Utrechts Landschap en de provincie nu niets meer in de weg om de onderhandelingen te kunnen starten.

Groen en toegankelijk
Directeur-rentmeester Saskia van Dockum: 'Park Vliegbasis Soesterberg is bij Utrechts Landschap blijvend in goede handen. We zijn de grootste natuurbeheerder in de provincie, doen dit al bijna 90 jaar met hart en ziel en met de steun van tienduizenden Utrechters. Bovendien stellen we onze natuurgebieden gratis open voor bezoekers'. Utrechts Landschap heeft de afgelopen tien jaren de plannen voor de voormalige vliegbasis bedacht en uitgewerkt. 'We zijn daar steeds volop bij betrokken geweest en we beheren het gebied al sinds 2009 op verzoek van de provincie,' aldus Van Dockum. 'De natuurkwaliteit neemt toe, de vliegbasis is dé kraamkamer voor de hele Heuvelrug en daarbuiten. We staan er pal voor dat de vliegbasis groen en toegankelijk blijft voor ons allemaal. Precies zoals het bedoeld is.' Utrechts Landschap hoopt bij de aankoop op financiële steun van de Utrechtse bevolking, het bedrijfsleven en fondsen. 'Het zou mooi zijn als we in 2017 eigenaar kunnen worden. Dat is namelijk het jaar waarin we 90 jaar bestaan.'