Uitbreiding voorziening hulp bij het huishouden

Algemeen Algemeen

Het college heeft besloten om de hulp bij het huishouden voor meer mensen toegankelijk te maken. Nieuw is dat mensen die nu via de U-pas 25 euro per 4 weken betalen, vanaf 1 januari onder het minimabeleid vallen. Dit betekent dat zij geen eigen bijdrage meer betalen.

Op 18 mei 2016 heeft de Centrale Raad van Beroep – de hoogste ambtelijke rechter in Nederland – een uitspraak gedaan over de inzet van een Algemene voorziening hulp bij het huishouden. In De Bilt kregen mensen met een laag inkomen via de U-pas korting op hulp bij het huishouden. De rechter heeft geoordeeld dat dit niet is toegestaan. De gemeente vindt het belangrijk dat hulp bij het huishouden ook toegankelijk is voor mensen met een laag inkomen. Daarom is de voorziening hulp bij het huishouden uitgebreid.

De gemeente is gestart met een aanbesteding voor het verkrijgen van nieuwe contracten. Wethouder Anne Brommersma is blij met de uitbreiding: 'Het gaat erom dat inwoners voor wie deze hulp noodzakelijk is de benodigde hulp blijven ontvangen'.

Iedereen die nu hulp bij het huishouden krijgt, behoudt deze hulp. Inwoners voor wie de hulp in 2015 is beëindigd, ontvangen begin 2017 een brief van de gemeente met nadere informatie.