Gerritsen bereidt zich alvast voor op de grote aanstaande schrijfmarathon.
Gerritsen bereidt zich alvast voor op de grote aanstaande schrijfmarathon.

Schrijfmarathon Amnesty in Het Lichtruim

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Op zaterdag 10 december organiseert Amnesty voor de derde keer haar 24-uurs Schrijfmarathon op diverse locaties in Nederland. Ook gemeente De Bilt doet mee aan de actie. Belangstellenden kunnen in Het Lichtruim in Bilthoven, tussen 10.00 uur en 14.00 uur, een brief schrijven aan één van de tien uitverkorenen die hulp hard kunnen gebruiken.

Elk jaar op 10 december, klimt Amnesty International in de pen voor mensen die gemarteld worden om wat zij geloven, die gediscrimineerd worden om wie zij zijn of zijn vastgezet, omdat zij voor hun mening uitkomen. Bestuurslid Toon Gerritsen vertelt: 'De Schrijfmarathon wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Over de hele wereld schrijven mensen op 10 december, gedurende 24 uur, vanuit bibliotheken, buurthuizen, scholen, supermarkten, kerken of cafés een brief aan iemand, om hen te laten weten dat aan hen wordt gedacht, om hen een hart onder de riem te steken'. Natuurlijk kunnen mensen niet zomaar naar iemand in een gevangenis schrijven. Er vindt wel een selectie plaats. Brieven zijn bijvoorbeeld gericht aan de autoriteiten in het land van de mensen voor wie Amnesty actie voert. Aan deze regeringen wordt verzocht maatregelen te nemen zoals de vrijlating van een gewetensgevangene of het stoppen van discriminatie. Ook worden kaarten en brieven gestuurd aan de slachtoffers van mensenrechtenschendingen. Amnesty kiest zelf de mensen uit aan wie kan worden geschreven.

Dit jaar zijn dat 10 gevangenen uit Egypte, Turkije, Malawi, Kameroen, Azerbeidzjan, China, Canada, Indonesië, Peru en Amerika. Gerritsen: 'Bij het lezen van een land als Amerika zal menigeen zijn of haar wenkbrauwen fronsen. Toch hebben ook gevangenen in landen als Canada of Amerika onze steun nodig. Wist je dat Amerika nog altijd de doodstraf tenuitvoer legt? Voor dit westerse land hebben wij dit jaar Edward Snowdon uitgekozen. Dus iedereen die hem iets wil laten weten, kan in Het Lichtruim een brief sturen. Wij zorgen dat ie aankomt. Natuurlijk kunt u ook één van de andere gevangenen kiezen'.

Inspiratie
Veel deelnemers weten echter niet wat zij moeten schrijven naar iemand die in nood verkeert. Maar daar hoeft de schrijver niet bang voor te zijn. Gerritsen: 'Wij zorgen voor achtergrondinformatie, voorbeeldbrieven en voorbeeldgroeten voor solidariteitskaarten. Je kunt je hierdoor laten inspireren om zelf een brief samen te stellen, maar wat veel mensen doen, je kunt de voorbeeldbrieven ook overschrijven, vaak in het Engels of Spaans. Dat de tekst dan vaak hetzelfde is, vindt een gevangene niet erg, want elke brief is met de hand geschreven'.

Gevangen
Dat schrijven kan helpen, blijkt uit het volgende relaas: één van de gevangenen vorig jaar, was Yecenia Armenta uit Mexico. Gerritsen: 'Tijdens de schrijfmarathon afgelopen jaar, schreven mensen massaal voor de vrijlating van Yecenia Armenta. In haar cel ontving zij meer dan 8.000 brieven van Amnesty-aanhangers uit de hele wereld. Eind januari 2016 zocht een Amnesty-delegatie haar op in haar cel in Culiacán, in de provincie Sinaloa en overhandigde haar alle post'. Armenta zit dan al sinds juli 2012 in de gevangenis, nadat zij, na vijftien uur lang gemarteld te zijn, een moord bekende die zij niet had begaan. Zij ondertekende een bekentenis, nadat agenten dreigden haar kinderen te verkrachten en te doden. Wat zij tekende, weet zij niet, zij was geblinddoekt. Er was geen aanwijzing voor haar betrokkenheid bij de moord. Armenta: 'Ik ben enorm dankbaar. De brievenschrijvers doen het mooiste wat zij kunnen: mensen in onrechtvaardige situaties helpen. Het vervult mij met trots en het voelt fantastisch'.

Vrijlating
Op 7 juni 2016 nam de familie van Yecenia Armenta contact op met Amnesty, om hen te laten weten dat de rechter had besloten haar vrij te laten. Armenta liet aan iedereen die haar hielp, het volgende weten: 'Ik wil alle mensen die zich voor mij hebben ingezet enorm bedanken. Zonder jullie hulp zou het bijna niet mogelijk zijn geweest. Ik wil jullie bedanken dat jullie door bleven vechten. Blijf doorgaan met dit prachtige werk, het vechten voor anderen'.

Gerritsen: 'Kijk, hier doen wij het nu voor. Onschuldige mensen, en zij die onze hulp nodig hebben, ondersteuning bieden. En wie weet komen zij dan eerder vrij. Daarom wil ik iedereen in gemeente De Bilt vragen om langs te komen in Het Lichtruim, om een brief te schrijven, naar iemand die onze hulp hard nodig heeft'.

Brieven en kaarten kunt u schrijven op zaterdag 10 december, van 10.00 uur tot 14.00 uur, in de bibliotheek van Het Lichtruim, Planetenbaan 1. Iedereen is welkom.

Meer informatie kunt u vinden op: www.schrijfmarathon.amnesty.nl