Avond over armoede

Algemeen Politiek

De PvdA De Bilt organiseert een avond over armoede in onze gemeente. Aanleiding hiervoor vormt de raadsbehandeling van de uitgangspunten van het nieuwe gemeentelijke armoedebeleid voor de komende vier jaar.

De PvdA nodigt professionele- en vrijwilligersorganisaties en belangstellende inwoners uit om het thema armoede in onze gemeente te bespreken. De Gemeente De Bilt lijkt op het oog een welvarende groene gemeente met goede voorzieningen. Toch maken 1790 inwoners gebruik van de U-Pas (kortingsregeling voor deelname aan culturele, creatieve en sportieve activiteiten voor inwoners met een inkomen lager dan 125% van het minimuminkomen), werden in 2016 480 gezinnen geholpen door stichting Leergeld (o.a. met het voldoen van contributie en de aanschaf van een computer voor kinderen uit gezinnen die deze kosten niet kunnen opbrengen), kunnen 919 gezinnen de gemeentelijke belasting niet opbrengen en voorziet de voedselbank wekelijks 60 gezinnen van een voedselpakket. Ongeveer 30 organisaties in onze gemeente houden zich direct of indirect bezig met armoede.

Armoedecoalitie
De PvdA wil graag betrokken organisaties, en inwoners in gesprek over de uitgangspunten voor nieuw armoedebeleid. Volgend jaar stelt minister Asscher 100 miljoen euro extra beschikbaar voor de bestrijding van armoede onder kinderen.

Zo spreekt 14 december Marry Mos, van de armoede-coalitie Utrecht over haar organisatie: een coalitie van 45 professionele en vrijwilligersorganisaties die zich allemaal bezig houden met armoede. De armoede coalitie werd in 2009 opgericht door de organisaties zelf. Marry praat over de successen en leerpunten. Ook zal de cliëntenraad sociale zaken praten over de ervaringen van inwoners van onze gemeente die in armoede leven.

Verder is er veel ruimte om met elkaar in gesprek te gaan over verbeterpunten van ons gemeentelijk armoedebeleid. Krischan Hagedoorn, fractievoorzitter van de PvdA zal deze avond de discussie leiden. De avond start om 20.30 uur in het WVT-gebouw aan de Talinglaan in Bilthoven. De zaal is vanaf 20.15 uur open. Iedereen is van harte welkom om deel te nemen aan de discussie of te luisteren. Aanmelden kan bij Krischan Hagedoorn via k.hagedoorn@debilt.nl.