Logo vierklank.nl
De tentoonstelling was o.a. al eerder te zien bij WVT aan de Talinglaan te Bilthoven.
De tentoonstelling was o.a. al eerder te zien bij WVT aan de Talinglaan te Bilthoven.
Kunst & Cultuur

Tentoonstelling Utrechtseweg nu in Het Lichtruim

Er blijkt ook na ruim meer dan een jaar nog steeds belangstelling te bestaan voor de tentoonstelling over de Geschiedenis van de Utrechtseweg; na een aantal exposities op diverse plaatsen in deze regio zijn er nu gedurende een maand (vanaf 3 december tot en met 7 januari 2017) opnieuw mogelijkheden voor iedereen bij de Bibliotheek Bilthoven in Het Lichtruim, Planetenbaan 2 te Bilthoven.

door Henk van de Bunt

De fototentoonstelling 'De geschiedenis van de Utrechtseweg' toont aan de hand van foto's de ontwikkeling en verschillende aspecten van de Utrechtseweg (de N237). De Utrechtseweg bestaat al sinds 1139, toen 'de wech die doer 't veene gaet' werd aangelegd tussen Utrecht en het latere De Bilt. In 1290 is het deel van de weg dat toen al bestond bestraat. Sindsdien is er van alles gebeurd en veranderd aan de weg.

Vehikels
De tentoonstelling geeft niet alleen een overzicht van de veranderingen aan de weg, maar ook een beeld van vehikels die over de weg hebben gereden, zoals koetsen en de diligence. Ook zijn er afbeeldingen van gebouwen en bedrijven die langs de weg zijn en waren gevestigd te zien en komen de oude dorpen langs de weg in gereproduceerde archieffoto's aan bod. Ook in deze tijd werd en wordt (nog) aan de Utrechtseweg gewerkt. Zo was de provincie onder andere bezig met het verbeteren van kruispunt Vollenhoven in De Bilt om het verkeer tussen Utrecht en Amersfoort nu en in de toekomst beter te kunnen verwerken. De nieuwe fietstunnel zorgt ervoor dat fietsers veilig onder de Amersfoortseweg (N237) door kunnen rijden en draagt bij aan de verbetering van het fietsnetwerk tussen Utrecht en Zeist.

Samen
De tentoonstelling is een unieke samenwerking van de Historische verenigingen van De Bilt en Maartensdijk, het Geheugen van Zeist en het RHC Vecht en Venen en is te zien tijdens openingstijden van de bibliotheek: maandag (13.00 - 17.30u), dinsdag (8.30 - 17.30u), woensdag (8.30 - 17.30u), donderdag gesloten, vrijdag (8.30 - 20.00u), zaterdag (10.00 -16.00u) en zondag gesloten

HvdB HistorischWVT.jpg

Meer berichten