Logo vierklank.nl
De opgetogen winnaars van de regionale Lego League 2016-2017.
De opgetogen winnaars van de regionale Lego League 2016-2017.
Jeugd

Julianaschool winnaar robotwedstrijd

Zaterdag 26 november werd in Amersfoort de regiofinale gehouden van de First Lego League 2016-2017. Teams van basis- en middelbare scholen in de leeftijd 9 tot 15 jaar uit de provincie Utrecht voerden opdrachten uit waarmee vier bekers gewonnen konden worden. De Julianaschool in Bilthoven, die met 14 leerlingen van groep 8 meedeed, veroverde er twee.

door Guus Geebel

De regiofinales worden tot 10 december in 26 plaatsen in Nederland gehouden. Op 4 februari is de Beneluxfinale waar ongeveer 30 teams, waaronder het team van de Julianaschool, aan deelnemen. De winnaar daarvan gaat naar de wereldfinale op 26 april in Saint Louis Verenigde Staten. 'De groep van de Julianaschool heeft de ambitie die te gaan winnen', vertelt Radu, een van de ouders die aan het project meegeholpen.

Programmeren
'Vorig jaar hebben we een eerste initiatief gehad met programmeren. We willen kinderen niet alleen leren programmeren, maar ook toepassingen met technisch lego uitvoeren', vertelt Radu. 'Toen de mogelijkheid zich aandeed om aan de Lego League mee te doen heeft de school zich ingeschreven. Ik werd gevraagd samen met Jeroen, een andere vader, de groep te begeleiden. Bertine Klinkenberg, een moeder, verzorgde het organisatorische deel, Erik-Jan Booij deed als leerkracht mee en we hadden een stagiaire. We wilden aanvankelijk eigenlijk gewoon programmeren en robotica doen.'

Eerste
'Nadat de school was aangemeld dachten we voor de gezelligheid mee te doen, maar de leerlingen zijn best slim en komen met goede ideeën om de opdrachten die erbij horen op te lossen. Op een gegeven moment dachten we dat we ook wel konden winnen. Begin september kregen we al het materiaal dat we nodig hadden. Van helemaal geen ervaring werden we eerste', zegt Radu trots. 'De ideeën die kinderen hadden werden door anderen uitgewerkt. Sommigen hadden thuis weer dingen uitgewerkt waarmee ze naar school kwamen. We hebben alles samengevoegd en zo hebben we een robot gemaakt die de verschillende opdrachten van de wedstrijd moest uitvoeren.'

Bekers
Met de opdrachten waren punten te verdienen en degene met de meeste punten werd winnaar. 'We hadden de opdrachten van tevoren gezien en dan ga je een strategie ontwikkelen om zoveel mogelijk punten te halen.' De eerste anderhalve maand was de tijdsbesteding twee uur per week. Daarna is het tempo opgeschroefd. Er waren vijftien opdrachten waarvan we er in Amersfoort vijf hebben kunnen uitvoeren. We werden er winnaar mee en kregen twee bekers van legosteentjes uitgereikt. Een voor de beste prestatie op de tafel en een beker omdat we door mogen naar de volgende ronde en dan naar de wereldfinale', zegt Radu met een glimlach.

Meer berichten