Logo vierklank.nl
V.l.n.r. Jessica Magnin, wethouder Hans Mieras, Roos Drieenhuizen, Luuk van der Bult en vooraan Jefke Dijkstra.
V.l.n.r. Jessica Magnin, wethouder Hans Mieras, Roos Drieenhuizen, Luuk van der Bult en vooraan Jefke Dijkstra.
Kunst & Cultuur

Opening expositie

Vrijdag 25 november opende wethouder Hans Mieras een expositie van werk van Jefke Dijkstra, Jessica Magnin, Roos Drieenhuizen  en Luuk van der Bult.

door Henk van de Bunt

Alle vier de kunstenaars wonen in de gemeente De Bilt: Jefke en Roos in het Thomashuis in Maartensdijk, Jessica bij Zideris aan de Massijslaan in Bilthoven en Luuk bij Zideris in de Koperwiek in Bilthoven. De tentoonstelling is tijdens openingstijden van Bij de Tijd te bezoeken. Deze zijn: maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 19.30 uur. De ingang van het restaurant bevindt zich op de hoek van de Prof. Dr. H. Kamerlingh Onnesweg en Alfred Nobellaan.

Stoeptegel
Jefke en Luuk maken grafiek. Zij tekenen en schilderen. Jessica en Roos werken zowel op de grafiekafdeling als op de keramiekafdeling. Daarnaast maakt Jessica gedichten. Zij heeft daarvoor al eens een prijs in ontvangst mogen nemen in Amersfoort. Later is ook nog een stoeptegel met haar gedicht bij boekhandel Bouwman aan de Hessenweg in De Bilt gelegd.

Alle vier de kunstenaars maken kunst dat valt onder de noemer Outsider Art. Ze maken kunst maar hebben geen kunstacademie doorlopen. Dat is ook wat deze kunst bijzonder maakt, het is niet te vangen in een hokje. Ze maken wat hen bezighoudt en vanuit hun eigen waarnemingen.

Uitingen
Achter Outsider Art gaat een wereld aan kunstuitingen schuil: intuïtieve kunst, visionaire kunst, hedendaagse volkskunst en kunst van zogenoemde mediums. Ook de beoefenaren van Outsider Art hebben een zeer diverse achtergrond. Van psychiatrische patiënten en mensen met een verstandelijke beperking, tot mensen die tegendraadse kunst maken. Op de website van Ateliers De Wijde Doelen kan men lezen: 'Outsider Art wordt vaak als authentieker en spontaner beschouwd dan de kunst in musea en galeries. Door de ongeremdheid of eigenzinnigheid van de kunstenaars en hun afstand tot de artistieke cultuur produceren zij vaak beelden van bijzondere originaliteit die qua inhoud en vorm iets zeggen over de psychische gesteldheid van de maker. De werken zijn sprekend door bijvoorbeeld het gebruik van vrolijke kleuren. Het kinderlijke en speelse is meestal behouden gebleven. Outsider Art is niet op zichzelf gericht, waardoor deze kunst veel mensen aanspreekt. De kunstenaars zijn zeer open in hun werkwijze en hun motivatie en hun werk is vaak toegankelijk. Het publiek waardeert dit en dat komt tot uiting in de snel toenemende belangstelling voor Outsider Art'.

(De) Kroeg
Alle vier zijn ook enthousiaste bezoekers van De Kroeg, die eenmaal per maand wordt georganiseerd in restaurant Bij de Tijd. Zo'n veertig mensen met een verstandelijke beperking ontmoeten elkaar daar in een ongedwongen sfeer en genieten van het samenzijn. Daarom (ook) is gekozen voor deze locatie.

Meer berichten