De familie reageert met ontzetting op hun onterving.
De familie reageert met ontzetting op hun onterving.

Een middag puur operaplezier

Algemeen Muziek

door Henk van de Bunt

Opera Noord-Holland-Noord is een klein, maar volledig professioneel operagezelschap, dat samenwerkt met de International Belcanto Academy (IBA). Al eerder was er een optreden in De Bilt. Zondag 27 november is er in Het Lichtruim een hernieuwde kennismaking.

De IBA is een trainingsinstituut voor jonge, afgestudeerde vocalisten en begeleidt deze op hun weg naar de nationale en internationale operapodia. Regisseur Nelly Vogler: 'Dat doet zij d.m.v. individuele coaching, masterclasses en een jaarlijkse zomercursus, waarbij ik als docente scènische training betrokken ben. Om het geleerde meteen in praktijk te brengen wordt elke cursus afgesloten met de try-out van een opera. Dit keer kozen wij voor Gianni Schicchi van Giacomo Puccini, een uiterst vermakelijk (en nog altijd actueel) verhaal over een volkomen uit de hand lopende familieruzie over een erfenis. Wie de try-out heeft gemist kan op zondag 27 november a.s. alsnog rekenen op een middag puur operaplezier'.

Opnieuw
'De reden waarom de IBA haar zomercursus voor de tweede keer in Bilthoven heeft georganiseerd was het aantal enthousiaste reacties van het Biltse publiek op onze vorige productie: 'Die verkaufte Braut' van Bedrich Smetana. Ook de directeur van Het Lichtruim Rob Schouw, gaf te kennen dat hij ons graag in zijn theater ziet terugkeren. Omdat de Noorderkerk (tot nu toe onze werkplek) zal worden verbouwd tot een appartementencomplex gaf hij ons toestemming de cursus en repetities de komende zomer in Het Lichtruim te doen plaatsvinden'. De goede beoordelingen zijn waarschijnlijk het gevolg van het feit, dat de IBA en Opera NHN niet alleen aandacht besteden aan de vocale aspecten van de opera, maar ook en vooral aan de ontwikkeling van een geloofwaardige acteerstijl, die afrekent met het ouderwetse pathos, hetgeen dit genre juist bij jonge mensen zo impopulair heeft gemaakt. Het gezelschap heeft daartoe een speciaal op het zingend acteren gerichte werkmethode ontwikkeld. Daardoor wordt opera gemaakt voor een modern publiek dat niet alleen oren, maar ook ogen heeft, passend in een visueel ingesteld tijdperk.

Heibel
In juli 2015 was er een zomercursus (van twee weken) Stichting International Belcanto Academy (IBA) in de Noorderkerk in Bilthoven waarin ook een auditiecoach voor advies m.b.t. het juiste voorzingrepertoire. De zomercursus werd afgesloten met een concert (op 18 juli) in de Noorderkerk met semi-geënsceneerde fragmenten uit die Zauberflöte en Le Nozze Di Figaro van W.A. Mozart en de eenakter Gianni Schicchi van G. Puccini. Deze op Dant's La Divina Commedia gebaseerde eenakter wordt op 27 november opnieuw opgevoerd. Het is het verrukkelijke verhaal over heibel in een familie over een erfenis en waarin een slimmerik de teleurgestelde erven maar al te graag helpt aan hun trekken te laten komen. Voor de pauze kan worden genoten van een concert met aria's en ensembles uit opera's, waarin de personages evenmin terugdeinzen voor list en bedrog.

Lichtruim
De verhalen worden gespeeld en gezongen door de Young Professionals van de International Belcanto Academy. De muzikale leiding is in handen van Bilthovenaar Peter Schlamilch met aan de vleugel Thijn Vermeulen. De voorstelling is zondag 27 november om 15.00 uur in Het Lichtruim. Kaartreservering kan via de ticketshop: www.kunstenhuis.nl of per e-mail: admin@operanoordhollandnoord.nl.