Afbeelding

Regel het (fiets-)verkeer beter

Algemeen Politiek

door Henk van de Bunt

In het kader van de landelijke D66-campagne 'In gesprek met Nederland' was een aantal D66-ers zaterdag 12 november te vinden op de Julianalaan en bij de Kwinkelier in Bilthoven. D66 is voornemens dit maandelijks doen, steeds weer op een andere plek in de gemeente.

Het zijn volgens D66-raadslid Bertus Voortman zonder uitzondering heel nuttige ontmoetingen en gesprekken: 'In deze gesprekken op straat hoor je dingen, die de mensen echt bezighouden altijd duidelijker en vaak ook scherper gezegd, dan op welke andere manier dan ook. De huidige verkeerssituatie ronde de beide tunnels kwam heel veel ter sprake. Die situatie wordt nu wel wat vertekend doordat de toegang naar De Leyen beperkter is, maar toch maken veel mensen zich zorgen. Ze noemen dan vooral het gebrek aan overzicht, wanneer het heel erg druk is. Zoals de situatie aan de noordkant van het station, waar fietsers van alle kanten kunnen komen en waar het onmogelijk is, komende vanuit Noord, om de auto in- c.q. uit te stappen. Stoppen op de rotonde is dan niet ongebruikelijk, met alle gevaarlijke situaties van dien'.

Vinkenplein
Ook de op- en afrit van het Vinkenplein (bij de ING bank) naar de tunnel is niet goed gedaan. Voortman: 'Je hebt geen dure onderzoeken nodig, om te zien wat logische maatregelen zijn' zo zei iemand. En dat de parkeerplaatsen niet schuin zijn aangelegd op de Julianalaan, een wens van de ondernemers, snapt niemand. Ook de verkeerssituatie op de hoek bij de PK (voormalig postkantoor) wordt als 'onoverzichtelijk' beoordeeld'.

Naast verkeer, wordt volgens Voortman uiteraard ook de Kwinkelier ter sprake gebracht: 'De meeste mensen, die wij spraken, weten dat de gemeente daar niet echt over gaat, maar ze zeggen vrijwel allemaal: 'geef die eigenaar niet meer ruimte, zorg dat er meerdere ondernemers bijkomen'.

Woningen
Woningen moeten betaalbaar zijn Volgens de D-66érs wijzen veel mensen wijzen daarop; er zouden meer zowel huur- als koopwoningen beschikbaar moeten zijn. Tegelijkertijd wijst men ons er ook op, dat het dorps moet blijven en dat het groene karakter van de gemeente niet teloor mag gaan.

En dan is er het zwembad. Dat moet er volgens bijna iedereen echt komen. 'Wanneer wordt er gebouwd', vraagt een aantal mensen. 'Alweer een wethouder gesneuveld', zei iemand. 'Kom nu eens met daden'. Er is ook een aantal dat vragen stelt bij het gebruik (maken) van Het Lichtruim. Men vindt in meerderheid dat Het Lichtruim frequenter gebruikt dient te worden; het is nu te 'weinig aanwezig' in de gemeente. Waarom is er geen horeca-uitbater daar?

Samenvattend
Voortman tenslotte: 'Over het algemeen zijn de mensen tevreden met hun gemeente, maar desondanks kan er veel nog beter. De politiek zal het oor meer te luisteren moeten leggen bij de inwoners. Er zijn geen dure onderzoeken nodig om te zien wat er beter kan in de gemeente. En de 'gevestigde politiek' moet mensen serieus nemen, zowel de vluchteling als de zgn. populist. 'Nergens je neus voor optrekken', zoals iemand zei. Het is aan de politiek de gehoorde woorden om te zetten in bruikbare, praktische oplossingen. Wie zwijgt stemt toe, wie opstaat bouwt mee. Stop het populisme en steun het optimisme'.