Logo vierklank.nl
Dat wil ik effe kwijt.....

Ingezonden: Dat wil ik 'effe' kwijt…..

Inzake het nieuwe afvalbeleid

Daarover is natuurlijk heel veel te zeggen. Zoals bijvoorbeeld, dat als dit wordt ingesteld, je ervan uit kunt gaan dat mensen dan vuilnis gaan achterlaten bij afvalbakken, onderweg op parkeerplaatsen - zoals je in Duitsland vaak ziet - of gewoon in de natuur. Nederlanders vormen een gierig volkje, dus dat gaat gewoon gebeuren.

Menno Boer van de SP heeft volledig gelijk: Voorlichting is het toverwoord. Zeker ook over wat er nu precies in de verschillende bakken thuishoort. Toen de PMD-zakken nog echt doorzichtig waren, zag je er bijvoorbeeld lege chip-zakken in zitten, die er juist níet in thuis horen. Net zoals veel mensen nog drinkpakken bij het oud papier doen.

Ik verbaasde me overigens enorm over, en ergerde me tegelijkertijd aan, de 'klacht' van Erik den Hertog, vader van twee jonge kinderen. Inderdaad, zo'n stapel luiers is niet mis. Maar wat is er eigenlijk mis met het gebruik van de ouderwetse katoenen luier, die je daarna gewoon schoonspoelt, met een speciaal desinfecterend wasmiddel wast en lekker uithangt in de frisse wind of in de droger stopt? Dat zou nog eens een berg afval schelen. Het bijkomende voordeel is vaak dat de kinderen veel eerder zindelijk zijn. Mijn kinderen zijn geboren in Nieuw-Zeeland (eind jaren'80, begin jaren'90, dus nog helemaal niet zo lang geleden), waar destijds de wegwerpluiers zo schreeuwend duur waren dat niemand dat kon betalen. Alleen als je op reis ging, kon je je de wegwerpluiers veroorloven. Daarom gebruikten we katoenen luiers, met een soort zachte badstof aan één zijde en een mooie grote luierspeld (ja, ik heb me er wel eens aan geprikt, nou en?). Wegwerpluiers zijn voor mij de metafoor van ons wel heel gemakkelijke, bijna gemakzuchtige, manier van leven tegenwoordig. Dus meneer den Hertog, probeer eens de 'ouderwetse' luier. Bent u meteen van die luier-afvalberg af, en ze gaan ook niet stinken. Het kost meer tijd en moeite. Maar dat moet u er dan maar voor over hebben.


Ingrid van der Elst, Bilthoven

Meer berichten