Ruime aandacht voor het verhaal en de figuur van St. Maarten.
Ruime aandacht voor het verhaal en de figuur van St. Maarten.

De Mantel van St. Maarten

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Op vrijdagavond 11 november gingen de kinderen weer in de traditionele lampionnenoptocht vanaf de Ontmoetingskerk aan de Julianalaan naar de jubilerende Sint Maartenskerk in Maartensdijk. Uiteraard ging Sint Maarten te paard weer voorop en zorgde muziekvereniging Vriendenkring uit Westbroek voor de muzikale begeleiding.

In de Sint Maartenskerk werden de bekende Sint Maartenliedjes gezongen en droeg meesterverteller Gottfrid van Eck op meeslepende wijze het verhaal van Sint Maarten voor: 'Maarten was de zoon van een rijke koopman. Lang geleden was hij soldaat in het Romeinse leger. Op een dag reed Maarten met een groepje soldaten naar een grote stad. Maarten had zijn lange mantel goed om zich heen geslagen. Zo had hij het heerlijk warm. Ze hadden haast, want ze wilden voor donker binnen de stadsmuren zijn. Toen ze bij de stadspoort aankwamen, stapte er plotseling een arme man op hem af. Hij had geen schoenen, geen jas en geen sokken aan. Je kon aan hem zien dat hij het erg koud had. Maarten dacht even na. Hij zou zijn mantel wel willen geven. Maar in die tijd mochten soldaten zonder mantel de stadspoort niet in'

Idee
'Plotseling kreeg hij een idee. 'Ik geef hem de helft van mijn mantel. Dan kan ik de andere helft omgeslagen houden'. Hij deed zijn mantel af. Trok zijn zwaard en hakte de mantel in twee stukken. Eén stuk gaf hij aan de arme man. En één stuk sloeg hij zelf om zijn schouders. Hij gaf de man wat geld. De arme man bedankte Maarten en vertrok. En Maarten? Die reed daarna tevreden met zijn soldaten de stad binnen'.

Kerk
Het verhaal van Maarten en de arme man is een oud verhaal. Maarten is door zijn goede daad door de Rooms Katholieke kerk Heilig gemaakt. Daarom staat nu voor zijn naam het woordje Sint. Net als de heilige Sint Nicolaas. De kerk in Maartensdijk werd op 11 november 1966 - het feest van Sint Maarten - ingewijd. En het bijgebouw naast de kerk; het in 2001 geopende parochiecentrum kreeg de naam 'De Mantel' (de officiële naam is: 'De Mantel van Sint Maarten'), omdat de ruimte, net als de mantel van Sint Maarten, in tweeën te delen is. Nog altijd viert men het feest van Sint Maarten. Elk jaar, op 11 november, gaan kinderen met een lampion en een vrolijk liedje bij de mensen langs. Na het verhaal was er chocolademelk, limonade en speculaas. Rond 19.45 uur konden de kinderen het dorp door om aan te bellen bij de huizen, liedjes zingen en snoep verzamelen.