Logo vierklank.nl
Het team van Bakker Bos
Het team van Bakker Bos
Algemeen

Bakker Bos wint prijs met suikerbrood

Sinds jaar en dag worden de mooiste sierstukken ingeleverd bij de Bakkersvakwedstrijden. Ook Bakker Bert Bos uit Maartensdijk en zijn team behoorden tot de deelnemers aan de competitie in Drachten.

door Henk van de Bunt

Bert Bos: 'Wij hebben meegedaan met meerdere onderdelen. Hier wordt met diverse producten gestreden door vele bakkers uit heel Nederland. Voor ons was het de eerste keer dat wij mee hebben gedaan en daarom zijn wij heel blij met het resultaat, nl. een eerste prijs voor Kaiserbroodjes en tweemaal een derde prijs voor gevulde koeken en suikerbrood. Vooral om met suikerbrood een prijs te halen in Friesland is best bijzonder'. Sûkerbôle of suikerbrood is een traditioneel brood uit de noordelijke provincie Friesland. Andere provincies, zoals Limburg en Brabant, hebben een recept dat erop lijkt maar het suikerbrood uit Friesland valt op door zijn hoge suikergehalte: soms wel 40%.  Traditioneel kreeg een jonge moeder een sûkerbôle om de komst van een babymeisje te vieren. Men dacht dat het zoete brood en de helende kracht van kaneel en gember de jonge moeder sterker maakten en haar voorbereiden op haar nieuwe taken.

Opleiding
Bert Bos: 'Zodra je vroeger je opleiding aan de (verschillende) bakkersopleidingen had voltooid werd je vrijwillig lid van een 'cursistenvereniging' om o.a. middels vakwedstrijden je vakbekwaamheid te toetsen en op een hoger niveau te brengen. Daarbij werd meestal een vak-tentoonstelling georganiseerd met standhouders uit het vakgebied. Het organiseren van tentoonstellingen is later door professionelere organisaties overgenomen. Omdat vakwedstrijden hierbij geen interessante commerciële toevoeging hadden bleven de (noordelijke) cursistenverenigingen dit zelf organiseren. Dit was de basis om als één club verder te gaan om voor de bakkers in het noorden van het land de vakwedstrijden verder gestalte te geven. Met hulp van sponsoren zijn de jaarlijkse wedstrijden inmiddels een groot succes en nu met deelname uit het hele land'. Hoewel het aantal inzendingen wat minder was dan in voorgaande jaren, was de kwaliteit van de inzendingen dit jaar een stuk beter volgens de jury. Die had er nog een hele kluif aan om in alle categorieën een winnaar te kiezen. 'Er moesten bekers worden bijbesteld en er waren veel eerste prijzen met lof', aldus de voorzitter van de Bakkersvakwedstrijden

Proeven
'Kijken, voelen, maar proeven niet'. Dat was woensdag 9 november het credo tijdens het kijkmoment van de gekeurde producten. Het proeven hadden de keurmeesters de nacht daarvoor al gedaan. De BakkersVakwedstrijden werden voor de tiende keer in Drachten gehouden. Er doen tegenwoordig ook bakkers buiten de drie noordelijkste provincies mee in dit van oorsprong Friese onderonsje. Er kon in verschillende categorieën worden ingeschreven. De producten waren een dag eerder gebracht en na het kijkmoment vond de prijsuitreiking plaats. De juryvoorzitter noemde het niveau hoog: 'De bakkers hebben ontzettend hun best gedaan. Alleen de goede bakkers zijn hier aanwezig. De anderen durven niet'.

Meer berichten