Joost van der Hoeven en de Bigband.
Joost van der Hoeven en de Bigband.

Toots maakt alles mooier

Algemeen Muziek

Woensdag 9 november speelde de Bigband van Het Kunstenhuis onder leiding van Anita van Soest in een gezellig druk en dampend Eetcafé van Miltenburg in Bilthoven. De Bigband bracht een ode aan niemand minder dan Jean-Baptist (Toots) Thielemans (1922-2016), de Brusselse ket- en mondharmonica-icoon, die op 22 augustus overleed.

Toots heeft de mondharmonica definitief op de kaart gezet en wie kent zijn muziek nu niet? Denk bijvoorbeeld aan de filmmuziek zoals bij Witse, Baantjer, Sesamstraat, Turks Fruit en talloze Hollywoodfilms. Alles kwam aan bod tijdens dit stemmige eerbetoon. Het optreden van de Bigband, met een aantal jonge talenten in de gelederen, startte met nummers van onder andere Miles Davis met wie Toots in het verleden ook heeft samengespeeld. Na deze opwarming kwam het optreden op stoom en voerde de mondharmonica de boventoon, met af en toe even een stapje terug om ruimte te geven aan de Bigband voor solo's en bigbandklassiekers. De mondharmonica kwam perfect naar voren tijdens enkele nummers van Turks Fruit in een kleinere bezetting. De titelsong werd ingeleid door een gedicht van Nico Dijkshoorn, op zichzelf al een Tribute To Toots.

Solist
De Bigband had in mondharmonicaspeler Joost van der Hoeven een uitstekend solist. Joost van der Hoeven: 'Het optreden ontroerde me. Toots is één van mijn grootste inspiratiebronnen. Hij vertelde me een jaar of 10 geleden, tijdens een etentje met een paar muzikanten, dat hij weer was begonnen met dagelijks toonladders te oefenen. Hij was tot de conclusie gekomen dat dat onontkoombaar was…. Mooi om hem in zo'n ambiance te kunnen eren'. Na een tijdje was er weer eens een ander soort live-muziek in het eetcafé. Eigenaar Jan-Willem van Miltenburg: 'De Bigband heeft mij benaderd voor een optreden en ik vond het meteen een goed idee om dit uit te proberen. De sfeer was heel informeel, gezellig en het was natuurlijk ook heel mooie muziek. Zeker voor herhaling vatbaar.

Sfeervol
Anita van Soest: 'Het was even passen en meten, maar we hadden een mooie plek in het café en het geluid was prima. Ik ben er trots op dat we met de bigband een goed optreden hebben neergezet, dat willen we zeker vaker doen op deze manier. Misschien aan het begin van volgend jaar!'. Het muzikale gedeelte werd afgesloten met 'In a sentimental mood', het beroemde nummer van Duke Ellington waarmee Simon Carmiggelt zijn kronkels jarenlang afsloot. Met het gevoelige samenspel van Eva Colussi op piano en de mondharmonica had het optreden niet sfeervoller kunnen eindigen.

(Han Langen)