Logo vierklank.nl
Tineke Schouten is ook in de kerk reuze in haar element.
Tineke Schouten is ook in de kerk reuze in haar element.
Kerkdiensten

Sint Maarten heeft pioniersgeest

'De kerk van Sint Maarten heeft een pioniersgeest en is een voorbeeld voor het kerkelijk landschap in Nederland: met de deuren open naar de samenleving, gastvrij naar ieder die een beroep op de kerk doet en elke gast het gevoel gevend om thuis te komen. Zo heeft de kerk een wezenlijke rol in de samenleving'. Dat zei waarnemend burgemeester van De Bilt, Bas Verkerk, tegen een volle kerk, die zaterdagmiddag was samengekomen om het jubileum van 50 jaar kerk te vieren.

door Henk van de Bunt

'Ik feliciteer u daarmee. Dit is een kerk tot voorbeeld van andere kerken. Ik hecht ook als vertegenwoordiger van de wereldlijke overheid aan deze functie van de kerk in Nederland. Ik kan het weten, want ik ben een gelovig mens en van huis uit katholiek', aldus Verkerk die daarna uit handen van Leo Fijen het jubileumboekje in ontvangst nam. In die bundel komen 50 mensen in en om de geloofsgemeenschap aan het woord. Daarmee is het een mooie spiegel geworden van het katholieke geloof in Maartensdijk en de omliggende dorpen.

Tineke Schouten
Na de mooie optocht van Sint Maarten en een verhalenverteller uit Utrecht die 400 kinderen het verhaal van de heilige liet zien, was het zaterdagmiddag de beurt aan de volwassenen. Die luisterden met veel waardering naar het verhaal van burgemeester Bas Verkerk. En ze genoten ook van de waarderende woorden van Tineke Schouten. Die was tussen de try-outs van haar nieuwe show toch naar Maartensdijk gekomen om de expositie te openen. Net als Sint Maarten in de derde eeuw deelde ze een rode mantel in twee stukken en symboliseerde zo de opdracht om meer te delen in ons leven.

Ovatie
Ze refereerde in een persoonlijke toespraak aan haar jaren in Maartensdijk. Ze vertelde dat ze vaak in de katholieke kerk had gebeden en kaarsjes had opgestoken en dat ze had genoten op de hoogtijdagen, bij Sint Maarten en met Kerstmis. Ze draagt Maartensdijk nog altijd mee als een dierbare herinnering in haar hart. Lovende woorden had Tineke Schouten voor de zangeres, die de overvolle kerk tot tranen beroerde, Elske te Lindert. Deze jonge vrouw uit de Achterhoek zong het Ave Maria van Schubert zo zuiver en overtuigend dat je een speld kon horen vallen. Aan het einde van de sfeervolle jubileummiddag op zaterdag kreeg deze Elske te Lindert een staande ovatie.

Toekomst
Zo kwam er een einde aan een onvergetelijke middag in de kerk van Sint Maarten. Op die middag schetste hoogleraar Jozef Wissink de kracht van de geloofsgemeenschap. 'Het is een kerk die wil leren, die het heerlijk vindt om te vieren en die altijd klaar staat voor een ander. Als je als kerk wilt leren, dienen en vieren, dan ben je vitaal en wacht je nog een mooie toekomst', zo hield Jozef Wissink de aanwezigen voor. Dat werd instemmend beluisterd door pastor Gerard de Wit, de priester die deze kerk zoveel jaar de weg heeft gewezen en nu naast de burgemeester op de eerste rij zat. Voor hem was het ook een prachtige middag, want hij kon met eigen ogen zien dat zijn levenswerk nog steeds bruist van energie en inspiratie.Meer berichten