Logo vierklank.nl
Er wordt stevig ontbeten in de oude raadszaal van Jagtlust
Er wordt stevig ontbeten in de oude raadszaal van Jagtlust
Jeugd

Burgemeester en wethouder ontbijten met leerlingen

Donderdag 10 november nodigde waarnemend burgemeester Bas Verkerk 26 leerlingen uit groep 5 van Basisschool Wereldwijs uit om samen met wethouder Anne Brommersma, te genieten van een gezond ontbijt. Allemaal in het teken van de Week van het Schoolontbijt.

door Walter Eijndhoven

De 26 leerlingen waren eigenlijk best wel zenuwachtig, om te ontbijten met de burgemeester. Gelukkig bleek hij heel aardig te zijn en was het ijs snel gebroken. 'Weten jullie allemaal wie ik ben? En wat een ambtsketen inhoudt?' Zomaar wat vragen, die Verkerk stelde aan de leerlingen van groep 5, vlak voor het ontbijt. Een groot aantal van hen wist natuurlijk wel wie hij was, maar waarvoor een ambtsketen nu eigenlijk dient, dat was wel wat veel gevraagd. En zo'n ding om je nek te hebben hangen, dat was echt voor het eerst bij de leerlingen. Ook Anne Brommersma vroeg het één en ander: 'Weten jullie wie ik ben en wat ik doe binnen de gemeente?' Na uitleg van burgemeester en wethouder kon het ontbijt beginnen.

Nationaal
Verkerk was niet de enige burgemeester, die meedeed met het schoolontbijt. Dit jaar zijn er liefst 255 burgervaders die ontbijten met leerlingen. Ook naast basisscholen is er tijdens het Nationaal Schoolontbijt volop aandacht voor schoolontbijten. Net als alle voorgaande 13 jaar riep de organisatie dit jaar alle burgemeesters van de deelnemende gemeenten op om met een schoolklas op het stad- c.q. gemeentehuis te ontbijten. Vorig jaar gaven 245 burgemeesters gehoor aan deze oproep, dit jaar deden zelfs 255 burgemeesters mee. Zo'n 520.000 scholieren doen mee met de actie, op 2.720 scholen.

Wereldwijs
Annemarie Hoornsman, directeur van Wereldwijs uit Bilthoven vertelt: 'Helaas zijn meesters Rob en Peter ziek, dus ben ik maar met onze leerlingen meegegaan. Dit is zo leuk om mee te maken. Elk jaar kiest het Nationaal Schoolontbijt een goed doel. Dit jaar is dat Jantje Beton. De leerlingen brengen hun burgemeester een ontbijt op het gemeentehuis. Met dit ontbijt, lesmateriaal over ontbijten en aandacht voor Jantje Beton, laat het Nationaal Schoolontbijt zien dat eerst gezond ontbijten en daarna lekker buiten bewegen een goed begin van de dag is. Eén van onze leerlingen vindt dat wij een mooi schoolplein hebben, en eigenlijk vindt hij dat iedere school in Nederland een mooi schoolplein moet hebben. Mooi, toch? Er zijn in Nederland veel wijken waar je niet lekker buiten kunt spelen'. Met alle aandacht voor Jantje Beton hoopt het Nationaal Schoolontbijt geld in te zamelen voor gezonde schoolpleinen en uitdagende speelplekken. Goede voeding en vrij buitenspelen zijn belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. Ongeveer 80% van de kinderen beweegt onvoldoende. Hoornsman: 'Gemeente De Bilt doneert dit jaar 250 euro voor Jantje Beton'.

Ontbijt
Net als vorig jaar bestond het ontbijt uit volkorenbrood, tarwebolletjes, krentenbollen, halvarine, fruitstroop, smeerkaas, jam, 30+ kaas, halfvolle melk, fruit, groente, halfvolle yoghurt, biologische muesli en thee. Het ontbijtpakket voldoet aan de nieuwe richtlijnen van het Voedingscentrum. Het Nationaal Schoolontbijt is ambassadeur van Gezonde School, de aanpak die met advies en activiteiten scholen structureel helpt om de gezondheid van hun leerlingen te verbeteren.

Meer berichten