Logo vierklank.nl
Sterk Spul bij de opening van Open Monumentendag.
Sterk Spul bij de opening van Open Monumentendag.
Muziek

Sterk Spul blijft sterk merk

Als er wat te zingen is in deze gemeente is smartlappenkoor Sterk Spul erbij. Altijd weer weet dit koor met een schier onbeperkte houdbaarheidsdatum haar en veelal onze beleving om een vaak ludieke wijze met de juiste ondertoon uit te dragen. De gelaatsuitdrukkingen van de zangers en muziekmakers tonen telkenmale weer het plezier en genoegen dat de groep er zelf aan beleeft.

door Henk van de Bunt

Bij sterk Spul denkt men vaak eerst aan de keelpastilles die ook wel 'lozenges' genoemd worden en die meer dan 150 jaar oud zijn. De apotheker James Lofthouse ontwikkelde het snoepje in 1865 als reactie op de problemen met de luchtwegen van een groot aantal Britse diepzeevissers op de Atlantische Ocean. De diepzeevissers konden de snoepjes wel waarderen, wat uiteindelijk ook heeft geleid tot de naam Fisherman's Friend. Het snoepje bleek uiteindelijk niet alleen geschikt voor diepzeevissers, ook bij consumenten vond het snoepje gretig aftrek. Dit had mede te maken met enkele leuke Fisherman's Friend commercials met de kenmerkende slogan: 'Sterk spul hè'.

Algemeen
Het plaatselijke 'Sterk Spul' is ongeveer 15 jaar geleden ontstaan aan de bar van De Vierstee, waar een aantal zangers van het Algemeen Zangkoor Maartensdijk 's avonds na afloop van de repetitie spontaan wat smartlappen zong. Op de laatste repetitieavond van het seizoen werd de boel hiermee behoorlijk op z'n kop gezet. Door dit succes ontstond het idee om een smartlappenkoor op te richten. En al gauw werd een accordeonist gevonden die wel wilde begeleiden. Met een man of 10 werd er toen op kleine schaal begonnen met optredens op feesten in de familiesfeer en zo was de geboorte van Sterk Spul een feit. In de loop van de jaren zijn er verschillende mensen bij de groep weggegaan, maar zijn er ook nieuwe zangers bijgekomen. De begeleiding is uitgebreid met een banjospeler, en er zijn nu meerdere accordeonisten, die om beurten optreden.

Levenslied
Op dit moment bestaat Sterk Spul uit 14 man, die als vrienden door het leven gaan en vooral plezier willen beleven aan het zingen. En dat wordt ook duidelijk uitgestraald tijdens de optredens, waarbij spontaniteit voorop staat en de groep kan putten uit meer dan 60 verschillende smartlappen en levensliederen. Regelmatig wordt opgetreden binnen de gemeente, zoals onlangs bij dag-sociëteit De Bosrank en Huize Het Oosten in Bilthoven en uiteraard bij de meezingavond ten bate van De Vierstee afgelopen mei dit jaar. Maar soms wordt ook ver buiten de regio gezongen. Zo beleefde Sterk Spul deze zomer een succesvol optreden op het zonnige terras van een strandtent in Nieuw Haamstede op Schouwen-Duiveland. Op dit moment staat een optreden op het programma voor de gasten van het Rode Kruis in wooncentrum Toutenburg en worden er plannen gemaakt voor enkele optredens van Sterk Spul met de kerst. Uiteraard met aangepast repertoire. Mocht u meer willen weten of heeft u een verzoek voor een optreden mail dan naar sterkspulagenda@gmail.com.

Themalied
Ook dit jaar heeft de Smartlappen- en levensliederengroep Sterk Spul weer een muzikale bijdrage geleverd bij de opening van Open Monumentendag. Net als voorgaande jaren werd daarbij een lied ten gehore gebracht waarbij de oorspronkelijke tekst van een bekende smartlap was aangepast aan het thema van de dag. Deze keer werden bekende iconen en symbolen uit de gemeente De Bilt bezongen, waarbij ook een paar beroemde schilderijen van Rembrandt de revue passeerden: 'En in Groenekan heel statig, staat het fraaie huis Voordaan. Let ook even op 'Het meisje' in de tuin daar heel vooraan. Rembrandts hebben hier gehangen. Die iconen, wat een pech, kunt u hier niet meer bekijken. Maerten, Oopjen zijn nu weg'.

Meer berichten