Meekijken (of meedoen) in de kleuterklas.
Meekijken (of meedoen) in de kleuterklas.

Kleuters leiden ouders rond

Algemeen Jeugd

Wat is er nou leuker dan stiekem over de schouder van je kind meekijken in de klas? Op vrijdagochtend kan dat op basisschool De Nijepoort in Groenekan. Iedere vrijdagochtend zijn vaders, moeders, opa's, oma's, maar ook de favoriete buurvrouw of de vertrouwde eigen oppas welkom in de kleuterklas. En dat wordt gewaardeerd: 'Wat leuk dat we erbij mogen zijn'.

Tussen 8.30 en 9.00 uur liggen er op alle tafeltjes van de kinderen werkjes klaar, variërend van niveau. Samen met het kind gaan de bezoekers aan de slag. De taak neemt meestal zo'n 20 minuten in beslag, daarna gaat de visite weer naar huis en gaan de kinderen samen verder werken en spelen. Om 9.00 uur is de rust dan ook weer helemaal teruggekeerd. Wat voorheen slechts enkele malen per jaar plaatsvond, is sinds enige tijd wekelijkse gang van zaken.

Waardevol
Dat korte moment iedere vrijdag is voor velen heel waardevol. Allereerst vinden de kinderen het heerlijk om samen met hun vader of moeder, want die komen toch het vaakst, in de klas te kunnen werken. Daarbij is het leuk en prettig voor de ouders om te zien waar de kinderen mee bezig zijn. Men kan op deze manier de ontwikkeling van het kind goed volgen - niet alle kinderen zijn even spraakzaam over wat ze op school precies doen. Daarnaast is het een mooi moment om een gevoel van trots te delen met het kind, maar ook om te zien waarmee ouders thuis verder aan de slag kunnen. De leerkrachten zijn aanwezig om vragen te beantwoorden en wat uitleg en extra informatie te geven. Zo ontstaan er gemakkelijk gesprekken tussen de ouders en de leerkracht waarin de leuke momenten met de kinderen gedeeld worden.   (Marjan van Grieken)