De installatie van wethouder Ebbe Rost van Tonningen.
De installatie van wethouder Ebbe Rost van Tonningen.

Uit de gemeenteraad van 3 november

Algemeen Politiek

door Guus Geebel

'Met het ondertekenen van het addendum van het coalitieakkoord is een eind gekomen aan de tussenformatie', aldus Dolf Smolenaers (D66). Hij schetst de gang van zaken die na het vertrek van wethouder Jolanda van Hulst heeft plaatsgevonden en die tot de keuze voor een college met Beter De Bilt heeft geleid.

Gemiste kans
Han IJssennagger (Bilts Belang) noemt de gekozen oplossing een gemiste kans om met een minderheidscollege met wisselende meerderheden het dualisme vorm te geven. Krischan Hagedoorn (PvdA) heeft geen goed woord over voor de houding van de drie coalitiepartijen naar de VVD-fractie. 'Ze hebben die fractie laten zwemmen en geen enkele vinger uitgestoken om de partner te ondersteunen.' Hij stelt dat geen enkele moeite gedaan is om de coalitiegenoot te behouden. Hagedoorn vindt dat Beter De Bilt slecht onderhandeld heeft en niets heeft binnengehaald.

Vertrouwen
Anne de Boer (GroenLinks) verdedigt een vierde wethouder door te wijzen op de nieuwe taken die op de gemeente zijn afgekomen. Johan Slootweg (SGP) vraagt waarom er bij de coalitie nu vertrouwen is in Beter De Bilt die er bij het aantreden in 2014 niet was. Dolf Smolenaers antwoordt dat er nu  inhoudelijk overeenstemming is bereikt. Hij  zegt het dualisme hoog in het vaandel te hebben staan. Burgemeester Bas Verkerk constateert dat door vier fracties in de raad een coalitie is gevormd die kan steunen op 14 raadzetels.

Benoemingen
Ebbe Rost van Tonningen hoopt en verwacht dat met zijn toetreden tot het college en zijn inbreng en ervaring de bestuurskracht wordt versterkt. 'De burgers zijn er niet voor ons, maar wij zijn er voor de burgers en daar wil ik het bewijs van leveren als ik in het college word gekozen.' Bij de schriftelijke stemming werden 26 stemmen uitgebracht waarvan Ebbe Rost van Tonningen er 14 kreeg, waardoor hij werd gekozen. Na het afleggen van de ambtsbelofte werd hij als wethouder geïnstalleerd. Hij neemt de portefeuille van Jolanda van Hulst integraal over.

Als nieuw raadslid in de fractie van Beter De Bilt wordt vervolgens Jette Muijsson geïnstalleerd. Door de benoeming van Ebbe Rost van Tonningen tot wethouder is er een vacature in de vertrouwenscommissie voor een nieuwe burgemeester. Die wordt ingevuld door Connie Brouwer van Beter De Bilt. Zij is daarmee de enige vrouw in de commissie. Pim van de Veerdonk is de nieuwe fractievoorzitter van deze partij.

Connie Brouwer (links) wordt lid van de vertrouwenscommissie en Jette Muijsson is het nieuwe raadslid voor Beter De Bilt.