Het PvdA-wijkteam bezocht het Tuinstraatkwartier; een naoorlogse wijk waarvan de opzet van oorsprong in Engeland ligt.
Het PvdA-wijkteam bezocht het Tuinstraatkwartier; een naoorlogse wijk waarvan de opzet van oorsprong in Engeland ligt.

Zorgen en achterdocht in Tuinstraatkwartier

Algemeen Politiek

De PvdA De Bilt bezoekt vrijwel maandelijks een wijk in deze gemeente. Het doel is te ervaren waar mensen zich druk over maken. Deze keer was het Tuinstraatkwartier aan de beurt.

Binnenkort vindt er een drastische ingreep plaats in het Tuinstraatkwartier. De woningen die tussen 1948 en 1953 gebouwd zijn, moeten gesloopt of drastisch gerenoveerd worden. De kwaliteit van de huizen voldoet niet meer. Bewoners klagen al geruime tijd over (over-)last van schimmel, vocht en ongedierte. In mei 2015 werd hierover een collectieve klacht ingediend bij SSW. De woonstichting zit op dit moment midden in een zgn. woonwensen-onderzoek van de huidige bewoners van het Tuinstraatkwartier; voldoende aanleiding voor de PvdA om poolshoogte te gaan nemen in de wijk.

Reacties
Krischan Hagedoorn, fractievoorzitter PvdA: 'Het is een goede zaak dat er onderzoek plaatsvindt naar de woonwensen van de bewoners, goed dat de bewonerscommissie van het Tuinstraatkwartier dit voor elkaar heeft gekregen samen met SSW'. De PvdA ontvangt twee soorten reacties in de wijk. Een minderheid van de mensen, welke het team spreekt, geeft als eerste aan dat ze goed geïnformeerd worden door SSW en de bewonerscommissie. Deze huurders zien de bouwkundige ingreep met vertrouwen tegemoet. Men heeft het idee dat er geluisterd wordt en dat het straks met de nieuwe huurwoning wel goed komt. Bij de meerderheid van de bewoners overheerst toch vooral angst en achterdocht. 'De huur gaat vast enorm omhoog voor mij' is een veelgehoorde uitspraak. Eén bewoner weet ons zelfs te melden dat hij na verbouwing 520 euro per maand gaat betalen in plaats van de 335 welke hij nu betaalt.

Verwachten
Ondanks de beloften van SSW op inloop-avonden en in de nieuwsbrieven dat de huren sociaal zullen blijven, verwachten de meeste bewoners hier niets van. In de wijk overheerst het gevoel 'eerst zien, dan geloven'. Een andere vrees van de bewoners is dat er straks geen plaats meer voor ze is in het Tuinstraatkwartier. SSW houdt hierover in de communicatie een slag om de arm omdat de bouwplannen nog niet definitief zijn. Scheefwoners vrezen voor hun plekje in het Tuinstraatkwartier en senioren uiten de wens dat er met hun wensen rekening wordt gehouden bij de nieuwbouw. De PvdA hoort vaak dat er gewoon meer goedkope huurwoningen (tot 585 euro per maand) gebouwd moeten worden in de gemeente. Ook over het groene karakter van de wijk maakt men zich zorgen. Kortom, zorgen en achterdocht overheersen nu nog de positieve aspecten van de bouwingreep in het Tuinstraatkwartier. Krischan Hagedoorn hierover: 'Ondanks de manier waarop SSW geïnvesteerd heeft in communicatie en onderzoek, is mij duidelijk geworden dat als SSW deze achterdocht en zorgen wil wegnemen, nog meer en veelvuldiger voorlichting en overleg noodzakelijk is'. De PvdA zal de ontwikkelingen in het Tuinstraatkwartier met belangstelling blijven volgen.

(PvdA-wijkteam)