V.l.n.r. Burgemeester Bas Verkerk, Fairtrade-ambassadeur Conny Brouwer en Fairtrade-corryfee Fieke Faber.
V.l.n.r. Burgemeester Bas Verkerk, Fairtrade-ambassadeur Conny Brouwer en Fairtrade-corryfee Fieke Faber.

Gemeente De Bilt al 5 jaar Fairtrade-gemeente

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Zaterdag 5 november vierde de gemeente De Bilt haar 5-jarig bestaan als Fairtrade gemeente. Dit gebeurde vanaf 10.00 uur met een boeiend programma in Het Lichtruim in Bilthoven. Hoofdspreker was RTL-weerman en klimaatspecialist Reinier van den Berg, die in zijn speech sprak over de invloed van klimaatverandering op ons als koffiedrinker.

Helemaal in het teken van Fairtrade, kon iedere belangstellende in Het Lichtruim genieten van eerlijke koffie of thee. Diverse organisaties, zoals supermarkten, BonbonMargo, scholen en kerken lieten de bezoeker kennismaken met hun Fairtradeproducten. Samen hebben zij De Bilt op de Fairtrade-kaart gezet. Connie Brouwer, Fairtrade ambassadeur binnen gemeente De Bilt is trots op alle initiatieven die bedrijven en andere organisaties nemen om eerlijke handel een kans te geven. Ook (waarnemend) burgemeester Verkerk is het hiermee eens. Hij vertelt: 'Steeds meer wordt de consument zich bewust van de ernst van klimaatverandering. Dat wij hier allemaal iets aan moeten doen. Helaas gaat het volgens de meeste wetenschappers nog niet snel genoeg. Gelukkig is binnen de gemeente De Bilt Fairtrade al wel volop aanwezig. In vijf jaar tijd zijn diverse scholen, kerken en clubs op eerlijke producten overgegaan. Er bestaan ook al fairtradevoetballen, -bloemen en -sieraden'. De Bilt heeft zelfs de eerste Fairtrade voetbalclub van Nederland binnen haar grenzen.

Lange weg
Reinier van den Berg, RTL-weerman en klimaatspecialist ziet goede dingen gebeuren binnen De Bilt. Helaas is er nog wel een lange weg te gaan, wereldwijd. Niet iedereen is zich bewust van het belang van bijvoorbeeld eerlijke handel in koffie en de daarmee gepaard gaande klimaatverandering. Van den Berg vertelt: 'In koffieland Ethiopië is nu 97% van het bos verdwenen. De arme bevolking heeft steeds meer hout nodig om te stoken, waardoor ook de laatste bossen verdwijnen. Als men in het westen iets meer geld over zou hebben voor een product als Fairtrade koffie, komt dit ten goede aan die arme boer in Ethiopië, zodat hij milieuvriendelijker kan produceren'. Helaas is het nog lang niet zover en gaat de klimaatverandering gewoon door. Van den Berg: 'Ik wil het eigenlijk geen klimaatverandering noemen, maar eerder klimaatontwrichting. De veranderingen gaan heel hard. Sneller dan wetenschappers haddden verwacht. Een paar jaar geleden was sprake van een ijsvrije Noordpool in 2100, maar waarschijnlijk is dit binnen tien jaar al een feit. Wij zitten nu al op een opwarming van één graad. Weet je hoeveel ijs met één graad opwarming verdwijnt? Dat zijn 2.000 vrachtwagens met ijs die naar de oceaan rijden, per minuut. Zoveel ijs verdwijnt op aarde, dag in, dag uit. En op de Noordpool loopt de opwarming helemaal uit de hand, met 6-10 graden'.

5 over 12
Volgens Van den Berg is het reeds 5 over 12, maar wij kunnen het tij misschien nog terugdraaien naar 5 vóór 12, mits de mens zich houdt aan vijf hoofdpijlers. Van den Berg: 'De eerste hoofdpijler is meer bomen aanplanten. Wij moeten meer doen aan bosbouw. Onze aarde verliest per jaar meer dan 10 miljard bomen. Dat is veel. Heel veel. Verder moeten wij veel meer energie besparen. Dit betekent klimaat-neutrale huizenbouw, verlaging van onze 'foot-print' op aarde en meer mobiliteit. Stoplichten moeten beter op elkaar worden afgestemd, zodat je kunt doorrijden, in plaats van steeds maar weer stoppen en optrekken. Dat kost heel veel energie en is vervuilend (fijnstof). De derde hoofdpijler is Energie Transitie, ofwel alle snelwegen terug naar 100 kilometer/u, én overgaan op wind- en zonne-energie. In De Bilt is BENG goed bezig met beleid: energieneutraal in 2030'. Als vierde pijler noemt Van den Berg 'Grondstoffen', zoals het goed scheiden van alle afval. Tot slot, aan het eind van het verhaal komt Van den Berg weer terug op Fairtrade. Dit is de vijfde pijler. Betaal iets meer voor producten uit derde wereld landen, zodat de producent milieuvriendelijker kan produceren.

Helaas waren slechts 25 mensen aanwezig bij het betoog van Reinier van den Berg. Was het tijdstip verkeerd gekozen, op zaterdag 10.30 uur? Of is dit een veeg teken?

Reinier van den Berg: 'Ik wil het eigenlijk geen klimaatverandering noemen, maar eerder klimaatontwrichting.