Martha van Delden maakt gebruik van het Jong Talentenspel om jongeren te helpen bij hun studiekeuze.
Martha van Delden maakt gebruik van het Jong Talentenspel om jongeren te helpen bij hun studiekeuze.

Studiekeuze Academie lost studiekeuze stress op

Algemeen Jeugd

In deze periode van het jaar vinden bij veel Universiteiten en Hogescholen open dagen plaats. Hierdoor hebben veel jongeren last van studiekeuzestress.

'Veel jongeren weten echt niet wat ze willen en ze zijn vaak veel te laat begonnen met het studiekeuzeproces', zegt Martha van Delden van StudieKeuze Academie uit Bilthoven. Omdat sommige opleidingen te weinig studieplaatsen beschikbaar hebben, is er een numerus fixus ingesteld. Bij deze opleidingen ligt de deadline voor inschrijving al op 15 januari 2017. Martha zegt hierover: 'Dit betekent dat er naast de cijfers ook gekeken wordt naar andere zaken en moet je goed kunnen onderbouwen waarom je voor een bepaalde studie hebt gekozen.'

Vraag hulp
Om je te oriënteren kan je open dagen bezoeken. Daarbij is het handig dat je al een beetje een idee hebt in welke richting je het moet zoeken. Het is moeilijk om dat allemaal in je eentje te bepalen. 'Het is fijn als er iemand met je mee denkt. Dat kunnen je ouders zijn, jouw decaan of een coach natuurlijk, zoals ik', zegt Martha enthousiast.

Weet wie je bent
'Om een goede keuze te kunnen maken is het belangrijk dat je jezelf goed kent', legt Martha uit. 'En daarvoor gebruik ik het Jong Talentenspel. In ongeveer 6 uur krijgen jongeren inzicht in talenten en wat ze met deze talenten willen doen. Hierdoor gaan ze gemotiveerd aan de slag gaan omdat ze weten waar hun ambities liggen '

Ga voor meer informatie naar www.studiekeuzeacademie.nl, mail naar martha@studiekeuzeacademie.nl, bel 0655308088 of kijk in de Vierklank bedrijvengids.