Helmert Woudenberg zet het oorlogsverleden van zijn grootvader Hendrik Jan op het toneel. (foto Paul Hoes)
Helmert Woudenberg zet het oorlogsverleden van zijn grootvader Hendrik Jan op het toneel. (foto Paul Hoes)

Landverrader in Lichtruim

Algemeen Kunst & Cultuur

In Landverrader speelt de acteur Helmert Woudenberg zijn grootvader Hendrik Jan. Die werd in 1938 gekozen als lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal voor de NSB.

Tijdens de bezetting werd hij door de Duitsers benoemd tot leider van het Nederlandse Arbeidersfront. Hij trad op als bemiddelaar tussen kopstukken als Rost van Tonningen en Mussert en had zijn leven lang bonje met zijn broer Kees, de socialistische voorman. Door de Duitsers uiteindelijk aan de kant gezet, werd hij na de oorlog tot 20 jaar cel veroordeeld, maar in 1956 vervroegd vrijgelaten. Op aangrijpende wijze laat Helmert Woudenberg zien hoe zijn grootvaders politieke ideologie compleet ontspoorde. De voorstelling kreeg een sterrenregen van Theaterkrant, NRC, Volkskrant en Vrij Nederland. Acteur, regisseur en schrijver Helmert Woudenberg begon zijn carrière bijna 50 jaar geleden bij Het Werkteater. Hij werd bekend door televisie, film (zoals Opname) en een groot aantal succesproducties zoals God vergeeft, Fortuyn, Jezus, Yes Prime Minister, Mansholt en Kuyper & Wilhelmina. Voor de eerste maal te gast in het Lichtruim. Vrijdag 4 november van 20.30–22.30 uur. Bestel tijdig uw kaarten via www.theaterhetlichtruim.nl.

Helmert Woudenberg: 'Landverrader' is geen ego-document. Het is op geen enkele wijze een persoonlijke verwerking van het oorlogsverleden van mijn grootvader. In de voorstelling wil ik hem niet verdedigen of beschuldigen. Het is niet zozeer mijn grootvader als wel een omstreden figuur, die ik als acteur na zijn dood een stem geef, zoals ik dat eerder heb gedaan met Pim Fortuyn (Fortuyn) en Joep Haffmans (God Vergeeft). Zo kan ik als acteur iets anders over zo'n figuur onthullen dan een historicus of een journalist doet. Daarbij krijgt het publiek, hoop ik, een andere, verrassende kijk op die persoon en de tijd waarin hij leefde."

Lezersactie reageer snel
Er is een beperkt aantal gratis kaarten beschikbaar voor lezers van De Vierklank. Stuur een mail naar info@vierklank.nl om. De verloting vindt plaats op donderdag 3 november, dus reageer snel.