?In het werk van Birgitta Sundström Jansdotter is vaak iets van het voortdurende rollenspel tussen mensen te ontdekken.
?In het werk van Birgitta Sundström Jansdotter is vaak iets van het voortdurende rollenspel tussen mensen te ontdekken.

Nieuwe Art Traverse expositie

Algemeen Kunst & Cultuur

Vanaf zondag 13 november 2016 is de duo-expositie van Ludmilla van der Spoel en Birgitta Sundström Jansdotter te zien in de Traverse van het gemeentehuis van De Bilt. Op die dag om 15.00 uur wordt de expositie geopend.

Birgitta Sundström Jansdotter schildert monumentaal, brutaal en met een knipoog naar wat gangbaar is binnen de schilderkunst. Haar werken zijn een samensmelting van materie en onderwerp, waarbij de figuren zowel contrasteren met, als opgaan in de achtergrond. In haar schilderijen geeft Birgitta een uitdrukking aan het voortdurende rollenspel tussen mensen. Een kenmerk van Birgitta's werk zijn de vrouwen- en meisjesfiguren met hun indringende blikken. Ze kijken afstandelijk, maar hebben allemaal een grote aantrekkingskracht.

Aanvankelijk waren in haar werk de vrouwen zelf beeldbepalend, maar de laatste jaren zijn ze steeds meer 'deel van het geheel' geworden. Ze figureren nu in bizarre, surrealistische settings in combinatie met andere figuren en objecten. Birgitta weet haar ideeën in een sterke, heldere beeldtaal te vertalen, waarin de herhaling en kleurcontrasten kenmerkend zijn voor haar huidige stijl. Ze schildert nu vooral in zwart en wit, hier en daar subtiel aangevuld met rood, paars of blauw. Birgitta Sundström Jansdotter begon haar carrière in Zweden en heeft deze sinds 2001 in Nederland voortgezet. Zij ontving in 2007 de Jacob Hartog prijs in Den Haag. Zie www.zweedsekunst.nl

Onherbergzaam
Zou de mens verlangen om voor altijd in onherbergzame wildernissen te dwalen? Het is voor Ludmilla van der Spoel de aanleiding voor het creëren van keramische beelden zonder duidelijke grenzen tussen mens en natuur. De beelden laten mensfiguren zien die een magische vluchtroute zoeken, terug naar de ongerepte wildernis, maar ook naar hun eigen ongetemde natuur. Zij vindt inspiratie voor haar beelden in de eenzaamheid van de ongerepte natuur. Uit een interview in 2011: 'Ik wil met mijn werk uiting geven aan het mysterie tussen mij en de natuur. ... Ik houd van koude natte landen. Daar zijn de kleuren koel met weinig rood en geel en er is sneeuw.' Zij bezoekt regelmatig onherbergzame gebieden op in Ierland, Schotland en de toendra's van Scandinavië. Ludmilla van der Spoel woont en werkt in Enschede. Zij is in 1991 afgestudeerd in Keramiek en Grafiek aan het AKI (ArtEZ) in Enschede. Zij exposeert in binnen- en buitenland. Zie www.ludmillavanderspoel.com.      

(Evert Bouws)