Ebbe Rost van Tonningen en onderhandelingsleider Dolf Smolenaers (rechts).
Ebbe Rost van Tonningen en onderhandelingsleider Dolf Smolenaers (rechts).

Coalitiepartijen tekenen collegeakkoord

Algemeen Politiek

door Guus Geebel

Maandag 31 oktober plaatsten de fractievoorzitters van D66, Beter De Bilt, CDA en GroenLinks op het gemeentehuis hun handtekening onder een aanvulling op het coalitieakkoord 'Oog voor elkaar, Oog voor de toekomst', dat in 2014 werd overeengekomen.

D66-fractievoorzitter Dolf Smolenaers zegt namens de drie andere coalitiepartijen dat hiermee een eind komt aan de tussenformatie. Die heeft een maand geduurd en begon met het vertrek van wethouder Van Hulst na een vertrouwensbreuk in de fractie van de VVD. 'Daarna hebben we met alle partijen in de raad consultatiegesprekken gevoerd. Daar kwamen twee alternatieven uit voort, een minderheidscoalitie en een meerderheidscoalitie met Beter De Bilt.' Ebbe Rost van Tonningen is de beoogd wethouder namens die partij.

Beter De Bilt sluit zich aan bij het coalitieakkoord uit 2014, waar een aantal nieuwe afspraken aan is toegevoegd. Het college wil tempo houden en daarnaast zijn afspraken gemaakt over de huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Verder houdt het college vast aan het door de gemeenteraad vastgestelde financiële kader voor een nieuw te bouwen zwembad. Wel wordt onderzocht of het financiële kader door prijsontwikkelingen moet worden geactualiseerd. Smolenaers gaat ervan uit dat Ebbe Rost van Tonningen op 3 november steun krijgt van de gemeenteraad en dat hij daarna wordt geïnstalleerd als wethouder. De verwachting is dat hij dan de portefeuille van Jolanda van Hulst zal gaan beheren. Pim van de Veerdonk wordt bij benoeming van Rost van Tonningen fractievoorzitter van Beter De Bilt en Jette Muijsson nieuw fractielid. Ebbe Rost van Tonningen zegt blij te zijn aan de slag te kunnen gaan als wethouder. 'Het is altijd mijn ambitie geweest in het bestuurscentrum te werken.'