Week van Respect in De Bilt

Algemeen Jeugd

door Henk van de Bunt

Ook dit jaar staat de 2de week van november in De Bilt weer in het teken van Respect. Op 10 november gaan gastdocenten op veel scholen van het basis- en voortgezet onderwijs met de leerlingen in gesprek over het begrip Respect. Ook het gemeentebestuur van De Bilt draagt een steentje bij.

Gemeenteraadslid Frans Poot vertelt namens het Platform Respectvol Samenleven De Bilt: 'Naast die 10de november staat op zaterdag 12 november het Respect centraal bij meerdere sportclubs. Op woensdag 16 november vindt in de Oranje-Nassau School in Bilthoven een ontmoeting plaats tussen leerlingen en leden van de Samenwerkende Ouderenbonden KBO en PCOB. Bovendien worden, verspreid over de hele gemeente, spandoeken van het Platform opgehangen.

Sport
Sportwethouder Madeleine Bakker antwoordt op de vraag over haar deelname (Van Dijckschool) en haar thema: 'Als wethouder sport kies ik graag in gesprek met leerlingen van onze basisscholen de sport als invalshoek op de dag van respect. We praten over respect voor de tegenstander, respect voor de scheidsrechter, omgaan met verlies en met gedrag van fanatieke coaches en ouders. Voor kinderen is sport een heel herkenbaar en toegankelijk onderwerp om het over respect te hebben'.

Tellen
Burgemeester Bas Verkerk bezoekt op 10 november de Bilthovense Julianaschool: 'De media tonen elke dag de grote veranderingen in ons leven. Het zijn grote zaken, die vaak ook directe impact hebben op ons dagelijks leven. Met alle onrust, ongemak en soms vervreemding, die daar op ons af komt. Wat ik zie is dat in relatieve anonimiteit individuele mensen zich laten gaan, schelden, in woord en gebaar of in schrift via e-mails of anderszins. En hun frustraties afreageren op anderen: politie, ambulancedienst, bus-, tram-, en treinpersoneel, gemeenteambtenaren en gezagsdragers. In de publieke ruimte laat men zich meeslepen door een 'peer pressure', een soort 'groepsgeweten' dat vaak sterker is dan het individuele geweten. En de publieke opinie reageert daar dan weer heftig op. Hoe begrijpelijk emoties ook zijn, ze hebben de filter van het denken nodig. Ik heb mijzelf aangeleerd om niet te impulsief te reageren. De ruimte op te zoeken tussen impuls en reactie. In die ruimte haal ik mijn eigen waarden weer op en komt er een groter en dieper perspectief. Het advies van onze moeders om eerst tot 10 te tellen was zo gek nog niet. Het is daarom buitengemeen belangrijk dat we elkaars verschillen respecteren en naar elkaar blijven omkijken. Niet alleen in mentale zin ,maar ook fysiek! We moeten blijven zoeken naar manieren om te komen tot een samenleving waarin ieder respect heeft voor een ander; respect heeft voor mensen die anders zijn. Kijk elkaar aan en zie elkaar'.

Senioren
In het kader van de Dag voor Respect worden jaarlijks onder auspiciën van het Platform voor Respectvol Samenleven in De Bilt en Maartensdijk in november diverse evenementen gehouden. Ook de Samenwerkende Ouderenbonden KBO en PCOB doen hieraan mee in een bijeenkomst Senioren - Jongeren. Deze is inmiddels al 7 jaren achtereen gehouden in samenwerking met het Groenhorst College in Maartensdijk. Dit jaar is men weer te gast op de Oranje Nassau School in Bilthoven welke ook onder het 'Groenhorst' valt. Frans Poot licht toe: 'De bijeenkomst is op woensdag 16 november in de Oranje Nassau School aan de Soestdijkseweg (ingang Overboslaan nr.15). Over het programma kunnen wij u alvast informeren dat het interessant is om een paar lessen bij te wonen. Naast de 'gewone ' vakken kan dat ook iets creatiefs zijn. Er zal de Senioren een lunch worden aangeboden welke door de jongeren verzorgd wordt. Er is alle reden om deze dag in de agenda te noteren. Het programma is als volgt: Ontvangst 9.30 uur met koffie/ thee. Na het volgen van 2 lessen is er om 12.00 uur een lunch en ondertussen kan met de leerlingen in gesprek worden gegaan. Afsluiting uiterlijk om 14.00 uur. Voor het Platform zijn er geen kosten aan verbonden, maar voor de organisatie van de school wordt wel gevraagd zich vooraf aan te melden. Dat kan tot uiterlijk zaterdag 12 november bij Mini Rijksen, tel. 0346 212 343 of e-mailadres: jrijksen@solcon.nl.