Het nieuwe commissielid voor D66 Masha Cazemier.
Het nieuwe commissielid voor D66 Masha Cazemier.

Uit de gemeenteraad van 27 oktober

Algemeen Politiek

door Guus Geebel

Uitgenodigd door Frans Poot (D66) woont mevrouw Im Sook Yoo als Gast van de Raad de vergadering bij. Masha Cazemier wordt geïnstalleerd als commissielid zijnde niet raadslid voor de fractie van D66.

Herontwikkeling Hessenweg 6-12
De raad stelt het bestemmingsplan Herontwikkeling Hessenweg 6-12 De Bilt vast. De VVD-fractie stemt tegen. Voor het terrein waar Autobedrijf De Rooij was gevestigd is een bestemmingsplan opgesteld voor de realisatie van elf woningen. Zes woningen met drie bouwlagen en vijf woningen met twee bouwlagen. In de commissie Openbare Ruimte bleek een meerderheid voor maximaal twee bouwlagen met een kap voor alle woningen te zijn. Het bestemmingsplan is daarop aangepast. Een amendement ingediend door Henk van der Kammen (VVD) om het plan weer te wijzigen in het oorspronkelijke voorstel wordt na hoofdelijke stemming verworpen. Wethouder Hans Mieras ontraadde het amendement omdat de VVD het nieuwe voorstel beschouwt als contractbreuk met de eigenaar. De wethouder noemt het evenals de meerderheid van de raad goed dat dit dossier bijna tot een afronding komt. 'De overwegingen van de raad zijn in het voorstel verwerkt en het college kan daarmee uit de voeten.' De wethouder is in gesprek met de eigenaar. Hij verwacht dat een in te dienen schadeclaim geen standhoudt bij de rechter. Op een vraag van Krischan Hagedoorn (PvdA) antwoordt de wethouder dat hij zich in zal spannen de provinciale subsidie voor dit project te behouden.

Vragenuur
Krischan Hagedoorn (PvdA) stelt een aantal vragen over ontwikkelingen rond het zwembad. Wethouder Madeleine Bakker zegt dat in de op 30 juni jl. ingediende motie gevraagd wordt de relatie tussen de gemeente en de gebruikers te verbeteren. Er werd een onafhankelijk procesbegeleider aangesteld die op 30 september de opdracht heeft teruggegeven. 'We zijn zover dat we denken dat er niets uitkomt. De datum is voorbij, we zijn de begeleider kwijt en er is een andere wethouder. We komen tot de conclusie dat we de motie getracht hebben uit te voeren maar dat dit niet gelukt is.' De opschorting van de aanbesteding is naar 28 november verlengd.

Christiaan van Nispen tot Sevenaer (VVD) stelt vragen over de gang van zaken bij de ondertunneling van de Leijenseweg. Hij constateert dat er anders dan bij de aanleg van de tunnels bij het station geen geregeld overleg is tussen gemeente, bouwer en ProRail. 'Dit leidt ertoe dat er onacceptabele hoogteverschillen tussen trottoirs en de toegang tot de nieuwe huizen ontstaan. Bewoners wordt gezegd dat ze zelf voor een oplossing moeten zorgen. De aannemer zegt alles volgens de tekening gemaakt te hebben. Het gebrek aan regie zal ertoe leiden dat extra kosten gemaakt moeten worden.' Wethouder Mieras zegt toe ermee aan de slag te gaan.

Veilig fietsen Jan Steenlaan
Een door alle fracties ondertekend voorstel ingediend door Michiel van Weele (D66) krijgt unanieme steun van de raad. In het voorstel vraagt de raad het college de mogelijkheden tot een structurele oplossing voor veilig fietsen op de Jan Steenlaan nader te onderzoeken. Wethouder Hans Mieras wil de opsomming van maatregelen uit het voorstel kunnen aanvullen met nieuwe inzichten. Een motie ingediend door Peter Schlamilch (Beter De Bilt) om bij dit onderzoek ook het  fietspad aan de zuidzijde van de Jan Steenlaan en de rotonde te betrekken krijgt geen steun van de raad.

Hamerstukken
Bij hamerslag stelt de raad de volgende agendapunten vast: Het gerepareerd bestemmingsplan Prinsenlaan 80 Groenekan 2014, de verantwoording ter reparatie bestemmingsplan Buitengebied Maartensdijk en er wordt toestemming verleend voor het wijzigen van de Gemeenschappelijke Regeling GGDrU.

 Wie trekt het boetekleed aan voor de lastige hoogteverschillen op de Leijenseweg.