Logo vierklank.nl
Sebastiaan Klok voor de ingang van De Vierstee: 'Mensen bewegen te weinig'.
Sebastiaan Klok voor de ingang van De Vierstee: 'Mensen bewegen te weinig'.
Ouderen

Fittest in Maartensdijk

door Henk van de Bunt

'Bewegen is gezond en u voelt zich er vitaler door. Dat weten we allemaal. Maar toch bewegen de meeste mensen te weinig'. Met een aantal van dergelijke oneliners nodigde vorige week per persoonlijke brief de gemeente De Bilt mensen in Maartensdijk en Westbroek van de leeftijdsgroep tussen de 60 en 70 jaar uit deel te nemen aan een fittest op zaterdag 19 november in De Vierstee in Maartensdijk.

De brief bevatte overigens meer en ter zake doende informatie: Coördinator en buurtsportcoach Sebastiaan Klok: 'Naast de mogelijkheid om mee te doen aan de fitheidstest kan men ook kennis maken met het sport- en beweegaanbod in de woonkern. Meedoen betekent in dit geval naast het testen van de fitheid een (hernieuwd) kennis maken met bewegen in een ontspannen sfeer. Men krijgt met contacten met buurtgenoten en mede daardoor wordt men er energieker en vitaler van'.

Fittest
De fittest richt zich op de vitaliteit, fitheid en gezondheid van mensen tussen de 60-70 jaar, in de gemeente de Bilt. Het project is ontwikkeld door de Rijkuniversiteit Groningen en wordt landelijk uitgevoerd door de Stichting Galm. In Maartensdijk zal de uitvoering in handen zijn van Mens De Bilt in samenwerking met Gemeente de Bilt en Sportservice provincie Utrecht. De fittest is bedoeld voor mensen die zich weer vitaler en energieker willen voelen. Wanneer men op dit moment onvoldoende beweegt komt men in aanmerking om mee te doen. Klok: 'Onvoldoende bewegen betekent: gemiddeld minder dan 2,5 uur per week actief bewegen c.q. sporten. Men kan hierbij alle activiteiten meetellen waarbij men zich inspant en die langer dan tien minuten duren. Het gaat om matige inspanning, de ademhaling versnelt minimaal enigszins en men voelt dat de spieren gebruikt worden. Vijf minuten de hond uitlaten terwijl u wat slentert wordt niet meegeteld, maar een kwartier stevig naar de winkel wandelen wel. Zwaardere huishoudelijke en tuinactiviteiten mogen ook meegeteld worden en natuurlijk alle sportieve inspanningen'.

Risico's
De fittest is speciaal ontwikkeld door de Rijks Universiteit Groningen voor de leeftijdsgroep 60-70 jaar. Om er zeker van te zijn dat geen onnodige risico's worden genomen is er een sportarts aanwezig. De test duurt ongeveer één uur en één kwartier en bestaat uit meerdere onderdelen: balans, handvaardigheid, reactietijd, lenigheid, arm- en beenkracht en uithoudingsvermogen. Na afloop van de test krijgt men een beweegadvies en kan men zich inschrijven voor het introductieprogramma.

Deelname
Bij aanmelding (voor 9 november) begint men op zaterdag 19 november met een fittest. Deze vindt plaats in De Vierstee (Nachtegaallaan 30 te Maartensdijk) en de bijdrage die gevraagd wordt is 3 euro. Daarna kan men wekelijks meedoen met gevarieerde beweegactiviteiten in een groep, onder deskundige leiding; ieder op zijn of haar eigen tempo

Beweegadviseurs
Bij de test zijn beweegadviseurs aanwezig voor een beweegadvies op maat. Ook kan men kennismaken mt diverse sport- en beweegaanbieders zoals Fysiotherapie en Beweegcentrum Karstens & Van der Meijden (Maartensdijk), Fysio Fitness Visscher (Groenekan), Galm Fraternitas (De Bilt), Hart- & Vaat Beweeggroep SV Irene (Bilthoven), Borncountry Line Dancers (Maartensdijk), Yoga Maartensdijk en Praktijk voor Fysio- en Oedeemtherapie Agnes Vermeij-Schuller (Westbroek).

Meer berichten