Wnd. burgemeester Bas Verkerk naast decorandus Rümke.
Wnd. burgemeester Bas Verkerk naast decorandus Rümke.

Koninklijke Onderscheiding

Algemeen Algemeen

De heer H.C. Rümke uit Bilthoven is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De bij deze Koninklijke onderscheiding behorende versierselen werden op 21 oktober door wnd. burgemeester Bas Verkerk uitgereikt tijdens zijn afscheidssymposium ter gelegenheid van zijn pensionering in het Noord-Brabants Museum in Den Bosch.

De heer R?mke studeerde geneeskunde in Groningen, waar hij in 1976 afstudeerde. Zijn militaire dienstplicht vervulde hij als onderzoeker klinische en cellulaire immuniteit in het Centraal Laboratorium Bloedtransfusiedienst. Hier heeft hij een begin gemaakt met zijn wetenschappelijk onderzoek. In 1986 promoveerde hij aan de universiteit van Leiden. In 2000 was hij medeoprichter van Vaxinostics, een onderzoeksinstituut voor vaccins, waarvan hij in 2006 directeur werd. Sinds 2010 is hij werkzaam bij het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb, waar hij de bewaking van de veiligheid van vaccins op een uitmuntende wijze vorm gegeven heeft. Decorandus is hiermee van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van de vaccinveiligheid in Nederland.

Commissies
De heer R?mke is de afgelopen 30 jaar lid geweest van diverse commissies van de Gezondheidsraad. Sinds 2007 is de heer Rümke lid van de vaste commissie Vaccins van de Gezondheidsraad, hetgeen gezien kan worden als een erkenning van zijn expertise op dit gebied. Naast deze commissies en werkgroep heeft hij aan zeer veel publicaties een bijdrage geleverd. Zo is hij (co-) auteur van meer dan 150 publicaties in nationale en internationale tijdschriften. Hij heeft op deze wijze niet alleen de kennis omtrent de veiligheid van vaccins vergroot, maar ook het Nederlandse beleid rond vaccinaties duidelijk op de kaart gezet.

Boeken
Daarnaast heeft de heer Rümke een bijdrage geleverd aan meer dan 35 wetenschappelijke boeken, waar hij een of meerdere hoofdstukken voor zijn rekening heeft genomen. Dit alles deed de heer Rümke naast de normale werkzaamheden. Momenteel is hij lid van de redactie van het 'Tijdschrift voor Jeugdgezondheidszorg' en heeft van 2000 tot 2012 deel uitgemaakt van de redactieraad van het 'Infectieziekten bulletin'. Hij heeft daarnaast voor andere tijdschriften een grote hoeveelheid artikelen becommentarieerd. In het kader van het werk dat hij in het verleden bij het RIVM uitgevoerd heeft, maar ook daarna, heeft hij een grote bijdrage geleverd aan verschillende studies naar de werkzaamheid van vaccins en de veiligheid ervan. Deze studies beperkten zich niet alleen tot Nederland. Een aantal studies is uitgevoerd in ontwikkelingslanden zoals Burkina Faso in 1990, maar ook in Noorwegen en Griekenland.