Kinderen krijgen les in alle waarden waar judo voor staat.
Kinderen krijgen les in alle waarden waar judo voor staat.

Montessorischool Bilthoven derde Schooljudo School

Algemeen Jeugd

door Walter Eijndhoven

Woensdagochtend 12 oktober kreeg de Montessorischool in Bilthoven als derde school in Nederland het predicaat 'Schooljudo School'. Met deze titel committeert de school zich aan de zeven Schooljudo-waarden: Respect, Samenwerking, Vertrouwen, Discipline, Beheersing, Weerbaarheid en Plezier. Onder toeziend oog van de kids en wethouder Madeleine Bakker-Smit overhandigde Schooljudo het bord aan schooldirecteur Natascha van den Hurk.

In schooljaar 2015/2016 hebben 372 scholen met 32167 kinderen meegedaan aan Schooljudo. Steeds meer scholen zetten Schooljudo structureel in, om bijvoorbeeld de groepsdynamiek te verbeteren, pesten tegen te gaan, kinderen veilig te leren vallen en het bewegingsonderwijs een kwaliteitsimpuls te geven. Emma Poelman, projectmanager bij Schooljudo vertelt: 'Met Schooljudo leveren wij een belangrijke bijdrage aan de motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Kinderen van nu klimmen niet meer in bomen en spelen bijna niet meer buiten, zoals kinderen vroeger wel deden. Daarom is dit project in het leven geroepen. Iedere gymzaal wordt door ons veranderd in een dojo. Tijdens de lessen wordt hard gewerkt aan de zeven belangrijke waarden en, wat het belangrijkst is binnen de sport, plezier'. Bakker-Smit vult aan: 'Behalve veel plezier beleven aan je sport is het ook belangrijk te weten dat je niet altijd kunt winnen. Soms is iemand gewoon een keer sterker dan jij en moet je ook met verlies kunnen omgaan. En een keer verliezen is dus helemaal niet erg'.

Samenwerken
Alle leerlingen trekken, voor de les begint, een judopak aan. Van den Hurk: 'Nog voordat de les begint, zie je al dat de kids samenwerken. De kleineren uit groep 1 en 2 worden in hun pak gehesen door de kids uit groep 3 en hoger. Ook respect voor de ander wordt hen al direct bijgebracht, door elkaar de hand te geven, voor en na de les'. Tijdens de les van 45 minuten voor groep 1 en 2 en een uur voor groep 3 t/m 8, wordt niet alleen geleerd samen te werken, maar ook hoe je je val kunt breken, voor jezelf op te komen en allerlei behendigheidsoefeningen gedaan'. Poelman vult aan: 'Door voor jezelf op te komen, krijg je ook meer zelfververtrouwen en dat straal je uit naar de ander. Binnen Schooljudo noemen wij dat 'Skills voor Life', vaardigheden opdoen voor de rest van je leven'.

Diploma
Schooljudo krijgt de steun van zorgverzekeraar Zilveren Kruis en Infotheek. Dankzij deze twee sponsors krijgen de deelnemende kinderen gedurende 6 weken les op de judomat en kunnen zij uiteindelijk een diploma in ontvangst nemen. Door alle aandacht voor judo op school, hopen ook judoclubs in gemeente De Bilt te profiteren van de toegenomen interesse in hun sport en zo de kids de zeven waarden mee te geven.

Meerdere scholen in gemeente De Bilt hebben al aangegeven geïnteresseerd te zijn in Schooljudo. Voor wie meer wil weten: www.schooljudo.nl of via Facebook: www.facebook.com/Schooljudo.nl