Leerlingen van groep 7 van De Rietakker bezig het wereldrecord programmeren te verbeteren.
Leerlingen van groep 7 van De Rietakker bezig het wereldrecord programmeren te verbeteren.

De Rietakker helpt wereldrecord te verbeteren

Algemeen Jeugd

door Guus Geebel

Op vrijdagochtend 14 oktober slaagden in Nederland 11.368 kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs erin het wereldrecord programmeren te verbeteren. Zij kregen tegelijkertijd programmeerles.

De recordpoging was georganiseerd door Stichting CodeUur. Daltonschool De Rietakker in De Bilt deed er met 25 kinderen van groep 7 aan mee. Het vorige record van leerlingen die tegelijkertijd programmeerles kregen werd in juli met 9782 leerlingen gevestigd in Australië. De recordpoging in Nederland was de aftrap van de Europese Codeweek die van 15 tot en met 23 oktober in 26 landen wordt gehouden. Prins Constantijn gaf daarvoor in Amsterdam het startsein. Naast het behalen van het wereldrecord heeft Stichting CodeUur bekend gemaakt te fuseren met Stichting The Dreamery Foundation. De gefuseerde stichting zal verdergaan onder de naam FutureNL

Leerkracht Margriet van den Beukel van De Rietakker is ook ICT'er bij de school. Samen met vrijwilliger Melvin Vermeer begeleidde zij op de school de kinderen bij de recordpoging. Zij vertelt dat bij De Rietakker heel veel aandacht is voor digitalisering. De school heeft een computerlokaal met 31 computers waar de groepen 3 tot en met 8 in werken. 'De toetsen gebeuren daar ook allemaal. Er zijn ook nog tien laptops voor kinderen met dyslexie.' Om met de nieuwe vaardigheden die ze straks nodig hebben te leren omgaan vindt Margriet het heel belangrijk dat kinderen leren programmeren.