Logo vierklank.nl
Jelle van der Zee en Leonie Ceelen in De Griffel bij het beeld dat Jits Bakker van Jelle maakte.
Jelle van der Zee en Leonie Ceelen in De Griffel bij het beeld dat Jits Bakker van Jelle maakte.
Kunst & Cultuur

Jelle van der Zee laat De Griffel swingen

'We krijgen maandelijks gemiddeld wel tien keer de vraag wanneer Jelle weer komt optreden', vertelt Leonie Ceelen van restaurant De Griffel in De Bilt. 'Ze weten dat ze hier moeten zijn, want als Jelle van der Zee met zijn Spiegeltent Swingband in de gemeente optreedt is het hier.' Op donderdag 27 oktober treedt de band weer op.

door Guus Geebel

'We gaan vanaf negen uur spelen en kort daarna reiken we het eerste exemplaar van onze nieuwe cd uit aan een mystery guest, hopelijk de nachtburgemeester van De Bilt', aldus Jelle van der Zee. 'We hadden graag de dagburgemeester hier gehad, maar die kan niet vanwege de raadsvergadering die avond. Dit is wel weer een hoogtepunt in mijn carrière. Er zijn al eerder cd's uitgebracht en ik denk dat dit de vijfde is. Verder zijn er twee elpees uitgekomen en in 1959 is er een 78-toerenplaat gemaakt. Die is opgenomen in het toen bestaande Hotel De Schouw in Bilthoven.'

Heel Europa
Jelle van der Zee (1938) is geboren en getogen in de gemeente De Bilt. 'Ik woon met mijn vrouw Annemieke in de bossen in De Bilt en heb iets met dit dorp.' Hij noemt zichzelf een local bastard. Jelle was begin jaren tachtig bij de opening van De Griffel. In 1979 vond hij in een schuur in België een lang niet gebruikte nostalgische danssalon uit de twintiger jaren. Hij ziet de met spiegelwanden versierde salon helemaal zitten voor zijn jazzband. Hij koopt de salon en geeft die de naam Spiegeltent. 'Ik heb met die tent door heel Europa gereisd en ze noemden mij Mister Spiegel. We waren op festivals in Londen, Edenburgh, Hamburg, Berlijn en kregen altijd prominente plaatsen. In Utrecht stonden we op het Janskerkhof en in Amsterdam op het Museumplein. Voor het vervoer van de tent had ik twee opleggers. We werden overal met open armen ontvangen en tegemoet gekomen. In De Bilt deed de gemeente echter moeilijk. We hebben een heel traject moeten afleggen om de gemeente te overtuigen dat we ons aan de regels houden. Uiteindelijk kregen we een vergunning om twaalf keer per jaar luidere muziek te maken.'

Levende muziek
De spiegeltent stond in het voor- en najaar en in de zomer bij zijn huis in De Bilt tussen Beerschoten en het Panbos. 'We hebben hier fantastische topbands gehad zoals de Hermes House Band uit Rotterdam. Het was ook een trouwlocatie. Mijn vrouw Annemieke verzorgde daar alles voor. In het begin mochten de mensen bij een bruiloft of jubileum ook de band erbij hebben. Zo ben ik ook aan de muzikanten gekomen in Nederland. Na verloop van tijd werd de vraag om levende muziek minder, omdat mensen goedkoper een DJ konden inhuren. Ook speelde mee dat mensen graag een beetje willen praten tijdens een bruiloft. Bij de laatste feesten die we er hadden was er alleen nog maar een DJ die wezenloos plaatjes stond te draaien. We besloten in 2012 te stoppen en hebben de tent toen verkocht.

Iedereen welkom
'Muziek uit de jaren zestig is nu popie. De jazzmuziek uit de jaren veertig en vijftig krijgt minder aandacht. Drummer Martien Beenen heeft de toptijd met de Dutch Swing College Band nog meegemaakt. Mijn publiek wordt ook ouder en je heb best kans dat ik als enige op het laatst nog op het podium sta en bij de deur kijk waar mijn publiek blijft. Wij spelen gemiddeld nu één concert in de maand door het hele land en repeteren bij mij thuis. Daar hebben we afgelopen zomen de cd gemaakt. Jazz- en swingliefhebbers moeten het optreden niet missen en beslist komen op donderdag 27 oktober. Jelle zingt en is trompettist bij de Jelle van der Zee Spiegeltent Swingband. Hij is ook de raconteur die op luchtige wijze vertelt over het ontstaan van de Traditional New Orleans jazz tot de Chicago swing en van Mack The Knife tot What A Wonderful World. De band die in De Griffel optreedt bestaat verder uit klarinetvirtuoos Hans Verheul, drummer Martien Beenen, bassist Jacques Kingma, trombonist Eelco van Velzen en gitarist Henk Sprenger. Het programma begint om 21.00 uur en iedereen is welkom. Het duurt tot ongeveer 23.00 uur.

Meer berichten