Mw. Overwater schuift graag aan bij Theo en Wil
Mw. Overwater schuift graag aan bij Theo en Wil

Koken voor Nel van 93

Algemeen Zorg & Welzijn

Wilma en Theo Avezaat doen met veel plezier mee aan 'Eet mee! Vaste gast', waarbij een oudere regelmatig komt mee-eten. Voor hun vaste gast Nel Overwater (93) vormen deze avonden een welkome afleiding. Naast lekker eten is het vooral de gezelligheid die veel voor haar betekent.

Wilma: 'Ik houd van koken en het is een kleine moeite om op die manier iets voor een ander te doen. Als iedereen dit soort dingen zou doen in hun eigen omgeving, dan ziet de wereld er heel anders uit!'. Het werkt eenvoudig: een medewerker van Eet mee! bezoekt iedereen die zich aanmeldt, zowel de mensen die graag op bezoek willen komen als de mensen die iemand thuis willen ontvangen. Daarna worden matches gemaakt en volgt er een kennismaking. Als het inderdaad klikt, dan maken de deelnemers verder samen afspraken over datum, tijd en frequentie. Diegene die komt eten betaalt een kleine bijdrage voor de maaltijd. Het richtbedrag daarvoor is vijf euro. De medewerker van Eet mee! neemt na twee etentjes contact op met beide partijen om te horen of het goed bevalt.

Gezellig bijpraten
Tussen Nel, Wilma en Theo klikte het meteen. Sindsdien eet mevrouw Overwater ongeveer een keer per maand bij de familie Avezaat. Er wordt aan tafel gezellig bijgepraat met een glaasje wijn en een driegangenmenu. Nel vindt het heerlijk om gesprekken te voeren. Die gaan soms over vroeger, maar ook heel vaak over de wereld van nu. Doordat de gastheer, gastvrouw en de gast elkaar steeds beter hebben leren kennen, gaan de gesprekken inmiddels ook over wat persoonlijker zaken. Normaal gesproken warmt mevrouw Overwater, die in een seniorenflat woont, haar maaltijden op in de magnetron. Dan is de door Wilma met zorg gekookte maaltijd een welkome afwisseling. Na de maaltijd wordt nog een kopje koffie gedronken en dan brengt Theo mevrouw Overwater weer naar huis. Theo: 'Dat is zo gegroeid. Het is te ver om te lopen en de regiotaxi laat nogal eens op zich wachten. Het is hier maar een paar minuten vandaan, dus het is een kleine moeite om haar even te halen en brengen.'

Kleur aan het leven
Annelies Kastein, initiator en coördinator van 'Eet mee! Vaste gast hoopt dat senioren over de drempel stappen en zich gaan aanmelden. 'We hebben heel wat leuke eetadressen die bijna niet kunnen wachten tot een oudere als gast aanschuift. 'OF

.Aanmelden
Wilt u zich aanmelden om mee te eten of een vaste gast te ontvangen? Neem dan contact op met Stichting Eet Mee via (030)221 34 98 of info@eetmee.nl. Op de website www.eetmee.nl is meer informatie te vinden.

Vrijwilligers gezocht
Spreekt het werk van de stichting u aan? Wellicht is vrijwilligerswerk bij stichting Eet Mee dan wat voor u! De stichting zoekt vrijwilligers die intakegesprekken willen voeren en die daarna kijken welke mensen het beste bij elkaar passen. Ook is hulp bij promotionele taken, zoals het verspreiden van folders, meer dan welkom.

Theo en Wil dekken altijd uitgebreid als Nel Overwater komt eten.