Logo vierklank.nl
Tweemaal per maand fietst Jan ook nog in groepsverband.
Tweemaal per maand fietst Jan ook nog in groepsverband.
Zorg & Welzijn

Jan Medemblik, fietsfanaat uit Maartensdijk

Iedere dag is hij op zijn fiets te aan te treffen, freewheelend, van hot naar her. Of de zon nu schijnt, of dat het regent, het maakt Jan Medemblik (85) niets uit. Als hij zijn dagelijkse fietstocht maar kan maken. En dat doet hij, elke middag, jaar in, jaar uit.

door Walter Eijndhoven

Negen jaar geleden is zijn liefde voor het e-biken begonnen, na een operatie aan zijn aderen. Medemblik: 'Dat klopt.Tien jaar geleden ben ik geholpen aan mijn aderen, omdat zij verstopt waren. De artsen hebben in die tijd twee stents bij mij ingezet en sindsdien voel ik mij weer prima. Een jaar na mijn operatie ben ik begonnen met fietsen. Eerst natuurlijk heel voorzichtig aan, maar toen ik voelde dat het goed ging, ben ik steeds meer gaan fietsen. En ik voel mij er heerlijk bij'. Elke middag pakt Medemblik zijn e-bike uit de schuur en gaat op pad: 'Als inwoner van Maartensdijk heb je natuurlijk het geluk in een mooie omgeving te wonen. Wij hebben hier alles: bossen, weilanden, heidegebieden en leuke dorpjes. Elke dag fiets je weer een andere leuke route. En, als je na een fietstocht weer thuiskomt, voel je je weer goed en ben je lekkker uitgewaaid'.

Caravan
Ook in vroeger jaren fietste Medemblik veel. Tijdens vakanties met de caravan gingen de fietsen achterop en ontdekte hij elders de mooiste plekjes. Medemblik: 'Ik had zo'n rek achterop de caravan, dus de fiets kon ik mooi meenemen tijdens mijn vakanties in Nederland. Zo vierden wij ooit eens vakantie in Arnhem. Met de fiets ging het dan naar Apeldoorn en weer terug. Over de Veluwe. Prachtig. Ook de fietsvakantie in de Peel, op de grens van Brabant en Limburg bracht mij in extase'.

Paaltje
Maar ook een dagje met de auto op pad, was iets dat Medemblik graag deed. Fiets op de auto en weg was hij weer. Op naar nieuwe avonturen: 'Ik herinner mij dat ik een keer met de auto richting Nijmegen ging. Thuis had ik al uitgezocht waar ik naartoe zou fietsen. Ik wilde een bepaalde route via allerlei paaltjes volgen. Op een gegeven moment moest ik paaltje 71 tegenkomen. Maar waar ik ook heen fietste, geen paaltje 71. Paaltje 70 kwam ik tegen, paaltje 72, maar die ene, nooit meer gezien. Uiteindelijk ben ik maar weer terug naar de auto gefietst. Ook heb ik weleens een tocht gemaakt rond de Oostvaardersplassen, een route van 60 kilometer. Mijn auto parkeerde ik op de Ringweg. Niet wetend dat die Ringweg erg lang was. Aan het eind van de dag kon ik mijn auto niet meer terugvinden. Na heel veel gedoe vond ik hem dan weer terug. Maar daar leer je wel van hè?'

Druk
Medemblik is een druk man. Naast het vele fietsen is hij nog actief in het verenigingsleven. Op dinsdagavond bezoekt hij zijn biljartclub, doet hij aan stijldansen (de ene week één keer, de andere week twee keer), speelt hij koersbal, houdt hij de resultaten van zijn korfballende kleinzoon bij en fietst elke eerste en derde dinsdag met zijn fietsgroepje door bos en veld. Medemblik: 'Graag wil ik de lezer nog een raad geven: stap ook eens op de fiets, ontdek je eigen omgeving en zie hoe mooi deze is. En vooral: neem de tijd'.  

Meer berichten