De drie jonge onderzoekers met van links naar rechts: Ying Ying Hu, Olivier Weber en Nijs Bouman.
De drie jonge onderzoekers met van links naar rechts: Ying Ying Hu, Olivier Weber en Nijs Bouman.

Consument weet niet veel van vlees

Algemeen Natuur & Milieu

door Walter Eijndhoven

Is het eten van vlees nu wel zo gezond? Of valt dat best wel mee. Drie werkers uit 6 VWO van de Werkplaats in Bilthoven waren, om diverse redenen, nieuwsgierig naar de beleving van vlees eten bij Nederlanders. Waarom eten zij vlees? En eten zij veel, of juist weinig vlees? Allemaal vragen waarop de jonge onderzoekers een antwoord proberen te vinden.

Eigenlijk willen Jing Jing Hu, Nijs Bouman en Olivier Weber gewoon eerlijke informatie verstrekken aan de consument. Wat is beter: veel vlees, weinig vlees of helemaal geen? Om erachter te komen wat Nederlanders überhaupt weten over het eten van vlees, hielden zij een enquête. Nijs vertelt: 'Onlangs hebben wij onderzoek gedaan naar de kennis van de gemiddelde Nederlander over de invloed die vlees heeft op hun leven. Is het gezond om veel vlees te eten? Of kun je beter helemaal geen vlees eten?

Enqu?te
Totaal hebben 217 respondenten de enquête ingevuld. Hier waren wij erg blij mee. Bij 194 deelnemers was de enquête al valide geweest. Uit de vragenlijst kwam naar voren dat de gemiddelde Nederlander beperkte kennis heeft over het eten van vlees'. Enige uitkomsten waren: 54,67% van de vragen werd fout beantwoord. Opvallend was dat 60% van de respondenten ervanuit ging dat biologisch vlees gezonder was dan niet-biologisch vlees. En 54% dacht dat, met het weglaten van vlees, het eten volgens de Schijf van Vijf niet mogelijk was.

Voedingswaarde
Olivier vult aan: 'Om alles goed op een rijtje te krijgen, hebben wij alle informatie op onze eigen website (www.vleesfeiten.nl) gezet. Voordelen van het eten zijn bijvoorbeeld: varkensvlees heeft een hoge voedingswaarde, omnivoren hebben meer spiermassa dan vegetariërs en ondanks het eten van vlees is geen risico op diabetes en/of andere hart-en vaatziekten geconstateerd. Maar uiteraard kleven ook veel nadelen aan het eten van vlees, zoals: vlees is slecht voor het milieu en er wordt een loopje genomen met dierenwelzijn'.

Wie meer wil weten weten over vlees eten: www.vleesfeiten.nl. Op deze site kunt u ook allerlei videofilmpjes bekijken van Jing Jing, Nijs en Olivier