Annemiek Eggink (l) en Margo Boogaard zetten zich vol in voor de bewonersvereniging.
Annemiek Eggink (l) en Margo Boogaard zetten zich vol in voor de bewonersvereniging.

Bewonersvereniging 'Het Oude Dorp' bruist van activiteiten

Algemeen Algemeen

door Rob Klaassen

Nadat de Biltse bewonersvereniging 'Het Oude Dorp' in april 2016 officieel was opgericht, is er enorm veel werk verzet. In april is er een toekomstvisie voor het oude dorp aangeboden aan wethouder Anne Brommersma. De afgelopen maanden zijn enkele bewoners en ondernemers druk geweest om een aantal zaken in die toekomstvisie uit te voeren.

In de toekomstvisie is vooral veel aandacht besteed hoe de communicatie in de wijk op gang te brengen. Hiervoor is er een Nieuwsbrief opgezet en wordt getracht een ontmoetingsplek - of beter huiskamer - voor de wijk te realiseren. Recent heeft het Oranje Fonds een subsidie van 2000 euro hiervoor beschikbaar gesteld.

Communicatie
De bewonersvereniging 'Het Oude Dorp' bestaat uit het gebied dat is gelegen tussen Biltstein, Dorpsstraat, Bilthovenseweg, Burgemeester De Withstraat, opnieuw Dorpsstraat en Kapelweg. We ontmoetten op Dorpsstraat 42 in het gezellige 'Ruimte voor Kunst & Bonbon' Margo Boogaard en Annemiek Eggink. Beiden zijn contactpersoon van de initiatiefgroep 'de Dorpsklep' en ze zijn hard bezig om de ontmoetingsplek voor de bewonersvereniging van de grond te krijgen. Wij vroegen ons af waarom een dergelijke plek nodig zou zijn: 'Je kunt toch bij iemand thuis bij elkaar komen als er iets te bespreken valt'? Annemiek: 'Dat is nu juist het probleem. Je spreekt elkaar niet zo maar aan. We willen veel meer zijn dan alleen een clubje dat af en toe bij elkaar komt om problemen te bespreken. We willen echt tot een bloeiende vereniging uitgroeien. Samen gezellige dingen met elkaar doen. We denken daarbij aan spelletjesavonden, koffieochtenden, een kookclub, een repaircafé en dergelijke. We willen activiteiten ontwikkelen, zodat mensen elkaar kunnen ontmoeten, zich minder eenzaam voelen, begrip voor elkaar krijgen en zich voor elkaar willen inzetten. Dat kan alleen als we over een gemeenschappelijke ruimte beschikken, waar we elkaar kunnen ontmoeten en samen dingen kunnen doen'. Margo: 'We hebben hier een buurt waarin best veel gebeurt. Maar niet iedereen weet dat. We hopen door de Nieuwsbrief die we al een paar keer hebben uitgegeven en door de huiskamer dat die onderlinge communicatie goed op gang komt. Er gebeurt hier ontzettend veel. Winkels verdwijnen, nieuwe winkels komen. Hetzelfde geldt voor restaurants'.

Ontmoetingsplek
Is de subsidie van het Oranje Fonds van 2000 euro wel voldoende om de ontmoetingsplek te realiseren? Annemiek: 'Nee, dat is het niet. We hebben in eerste instantie het dubbele nodig om iets van de grond te krijgen. We hebben nog een aantal ijzers in het vuur en we verwachten binnenkort nog wat subsidiegelden binnen te krijgen. We hopen voor het eind van het jaar het allemaal rond te hebben'. Op de vraag of er al een locatie bekend is, wordt bevestigend geantwoord; inhoudelijk nog niet: 'Het is in de wijk en wij zijn nog met de gemeente hierover in gesprek. Als het rond is, zullen we eerst de leden van de bewonersvereniging informeren en het pas daarna naar buiten brengen'.

Komende tijd
Margo: 'We wachten met onze activiteiten niet op het beschikbaar zijn van de huiskamer. We zijn nu al als bewonersvereniging heel druk bezig met allerlei activiteiten. De Nieuwsbrief is er, er wordt gewerkt aan het groenonderhoud rond de Dorpskerk en we zijn druk doende met een parkeeronderzoek. De komende maanden, wanneer de huiskamer er nog niet is, gaan we een herfstwandeling organiseren, een winter-activiteiten-weekend en er komt een Nieuwjaarsborrel. We gaan beslist niet zitten wachten op zaken die nog van de grond moeten komen'.