Dat wil ik 'effe' kwijt…..

Algemeen Dat wil ik effe kwijt.....

Ik woon in Hollandsche Rading en heb een redelijk grote tuin. Dat betekent, dat ik nu en dan veel tuinafval heb, vooral wanneer er iemand zo vriendelijk is een dag te komen helpen, om hagen, struiken en planten, die zich wat wild beginnen te gedragen, te snoeien.

Oorspronkelijk hadden we 1 kliko voor GFT, maar toen de afvalophalers die niet meer wekelijks kwamen legen, kregen we van de Gemeente De Bilt er een tweede (groene) kliko bij. Geen grote, waar we om vroegen, die waren niet voor ons in Hollandsche Rading, 'want we hadden er al een (een kleine dus)'. Zo nu en dan werd het behelpen: het snoeiafval fijn knippen en ('hoewel dat niet mag') een beetje aanstampen.

Grijs
Toch kan het gebeuren dat de twee kliko's onmogelijk alle tuinafval kunnen bevatten. Gelukkig hebben we nog een kliko, een grote, die is niet groen of bruin, maar grijs. Als we die ook vullen zijn we weliswaar alle GFT niet in een keer kwijt, maar wat nu niet meegaat kan over 14 dagen en niet pas over 4 weken! Zo deden we dat meerdere keren na een intensieve tuin-werk-dag. Geen probleem.

Huisafval
Tot verleden week. Zoals wel eens eerder, wachtte ik bij mijn 3 kliko's de wagen met zijn werkers op. Maar nauwelijks ter plaatse riep één van hen: 'Die nemen we niet, dat mogen we niet'. Ik vroeg: 'Waarom niet? Dit is uitsluitend snoei-afval'. De chauffeur kwam er ook bij en vertelde dat hij een boete zou krijgen als hij deze bak zou legen. Ik kan hem volgende week gewoon met het 'huisafval' buiten zetten, dan zal hij worden geleegd. Mijn echte huisafval zal ik die dag in de kliko van mijn buren moeten doen, want mijn groene en bruine kliko's zijn al weer vol met snoeiafval en de grijze is dus nog niet leeg.

Kleur
Kennelijk geldt 'scheiding van afval' alleen voor de kleur van de kliko en niet voor de inhoud, zelfs niet als je erbij staat en nadrukkelijk argumenteert dat de inhoud uitsluitend bestaat uit spul dat, volgens de kalender, die dag wordt opgehaald. Ik overweeg nu om mijn (grote) grijze kliko groen te spuiten en mijn kleine groene- grijs.  

Henk Veenstra,
Hollandsche Rading