Kunstgras bij FC De Bilt. [foto Reyn Schuurman]
Kunstgras bij FC De Bilt. [foto Reyn Schuurman]

Rubber korrels in kunstgrasvelden

Algemeen Sport

De gemeente De Bilt en de voetbalverenigingen FC De Bilt en SVM zijn onaangenaam verrast over het bericht, dat het gebruik van rubber korrels in kunstgrasvelden mogelijk gevaar voor de gezondheid van voetballers met zich mee brengt. Woensdag 5 oktober besteedde het TV-programma Zembla hier aandacht aan.

In de gemeente De Bilt zijn rubberkorrels gebruikt op in totaal drie kunstgrasvelden bij de voetbalverenigingen FC De Bilt en SVM. Deze rubberkorrels zorgen ervoor dat het kunstgrasveld dezelfde eigenschappen krijgt als een gewoon (natuur)grasveld, zodat de bal niet te snel rolt en niet te hoog stuitert. Daarnaast wordt het kunstgras beter geschikt voor slidings. Rubberkorrels worden in bijna alle gemeenten in Nederland toegepast. In het TV-programma stelt een aantal deskundigen een bepaalde stof in de korrels ter discussie. Deze stof zou volgens hen mogelijk kankerverwekkend zijn. Hoewel er volgens het RIVM 'nu geen reden is om te stoppen' met sporten op de kunstgrasvelden, raadt het volksgezondheidsinstituut aan kinderen na afloop te laten douchen en in de schone kleren te steken. Verder is het aan te raden kinderen niet te laten spelen met de rubberkorrels die op zo'n kunstgrasveld te vinden zijn.

De besturen van beide voetbalverenigingen als gebruikers en de gemeente De Bilt als verhuurder hebben de berichtgeving met grote belangstelling gevolgd. Met de veiligheid en gezondheid van de sporters voorop, is men van mening dat vervolgonderzoek wenselijk is.

Onderzoek
Op verzoek van het ministerie van VROM is in 2008 door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoek gedaan naar de veiligheid van rubberkorrels. Hieruit bleek dat de korrels geen risico's met zich meebrengen voor de gezondheid van mensen die sporten op dit soort kunstgrasvelden. Het RIVM gaf gemeenten en de KNVB een positief advies over het gebruik van dit materiaal. Zembla stelt ook de toen gebruikte onderzoeksmethode ter discussie.

De Europese Commissie heeft opdracht gegeven om onderzoek te doen naar dit soort rubberkorrels en de effecten hiervan op de gezondheid van mensen. De resultaten van dit onderzoek worden in februari 2017 verwacht. Net als veel gemeenten en sportclubs in Nederland wachten ook De Bilt en Maartensdijk de uitkomsten hiervan met grote belangstelling af.

Maandag 10 oktober spraken het RIVM, de Vereniging Sport & Gemeenten en kunstgrasfabrikanten verder met elkaar. Gehoopt wordt op snelle duidelijkheid; in afwachting van nieuwe ontwikkelingen blijven de voetbalvelden in gebruik.

Op het kunstgrasveld van SVM zijn de korrels meer dan aanwezig en zichtbaar. [foto Henk van de Bunt]